Una delegació de directors de centres educatius belgues va visitar el col·legi 

Una delegació de responsables de centres educatius de Bèlgica va visitar l’escola Gavà Mar. La intenció dels professors era conèixer de primera mà el projecte educatiu d’aquesta escola. Miquel Zurriaga, que és director del Gavà Mar,  ha explicat que “el departament d’Ensenyament ens va demanar que mostréssim la nostra escola a una delegació de directors de col·legis de primària de Bèlgica que estan interessats en conèixer projectes educatius on es doni molta importància al plurilingüisme, tal i com passa al nostre centre”.

Els professors belgues van mantenir primer una reunió amb el cos directiu del Gavà Mar on “se’ls ha explicat el nostre projecte educatiu, el nostre tractament de les llengües amb el plurilingüisme que tenim amb el castellà, el català, l’anglès, el francès, i altres llengües estrangeres que tenim aquí i que promocionem”. Després de la reunió, la delegació va visitar diverses classes del col·legi per tal de veure in situ com s’aplica aquest projecte educatiu.

El col·legi Gavà Mar imparteix òbviament català i castellà i després tracta l’anglès com a primera llengua estrangera des de pàrvuls fins als 3 anys, el que implica que es fan classes de llengua anglesa i també s’imparteixen matèries en anglès a tota l’escolaritat del centre, des de P3 fins a Sisè. A més, també han introduït el francès a partir de Cicle Mitjà i si hi ha nens que parlen altres idiomes, com ha passat amb infants russos o alemanys, es fan experiències puntuals com ara cantar cançons de Nadal o veure vídeos en aquests idiomes.

Aquest tractament fa que els infants “vegin totes les llengües amb molta naturalitat”, tal i com explica Zurriaga, que a més deixa ben clar que la qüestió del plurilingüisme “és més un problema de dotació d’efectius que es puguin moure i ensenyar amb diferents llengües que no pas dels nens, és increïble com als infants els pots parlar en català, en castellà, en anglès, o en francès, i et van responent sense absolutament cap problema”.

Karin Matthys, que ha estat professora a Brussel·les i ara és coordinadora cultural, és una de les cinc persones que formaven part d’aquesta delegació que ha visitat el Gavà Mar. Ella ha explicat que a Brussel·les “també hi ha diversos idiomes, primer el francès i el neerlandès, però també molts altres idiomes com l’espanyol o l’italià, i en conseqüència intentem fer escoles plurilingües, per això hem vingut aquí ja que a Catalunya també hi ha molts idiomes i aquí l’ensenyament plurilingüe està molt desenvolupat, al contrari que al nostre país ja que el govern no vol que donem classes per exemple en francès o en altres llengües, s’han de fer totes en neerlandès”.

Preguntada sobre quin aspecte del projecte educatiu del Gavà Mar li ha sorprès més, Matthys no ha dubtat en assenyalar “la creativitat que hi ha en aquesta escola, l’accent sobre el dibuix o sobretot la música que és molt especial perquè a Bèlgica es dona menys importància a la música i en canvi pels infants sí que ho és d’important”.

Zurriaga es mostra molt satisfet per aquesta observació ja que “de fet a l’escola es dona molta importància a tot el que és la creació, per exemple el programa de francès de cicle mitjà està basat en l’art i per tant es pot dir que aquí introduïm el francès a través de l’art”.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers) 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here