L’artista martorellenc Marc Armengol es va submergir durant 40 minuts sota l’aigua del port de Palamós (Baix Empodà), a 12 metres de fondària, per pintar un retrat de Johan Cruyff en homenatge a la seva mort. El quadre l’ha lliurat a la Fundació Cruyff perquè el subhastin per a fons socials

“Johan Cruyff és el meu ídol des de petit i li volia fer aquest homenatge”, va dir l’artista, qui va realitzar, per primer cop, una immersió nocturna fent servir focus submarins ultraviolats. 

La performance submarina és va desenvolupar sota la supervisió d’instructors de la Federación Española de Actividades Subacuáticas (FEDAS) i la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS), amb el suport dels Clubs de Submarinisme Yahoooh! Esport i Lleure a la Natura de Martorell i Marendins de Sant Sadurní d’Anoia.

L’artista va fer servir un llenç de grans dimensions rugós i pintura fluorescent de sis colors, especial per pintar sota l’aigua. L’acció “es va filmar en directe, enviant la senyal de vídeo a través d’un umbilical a l’ embarcació de recolzament”, va explicar. Diversos mitjans de comunicació es van interessar en el projecte, entre ells RAC1, que en va fer una retransmissió en streaming.

Autodidacta apassionat per l’art

Marc Armengol és un autodidacta apassionat del món de l’art. Des dels 8 anys la pintura forma part de la seva vida. Va iniciar els seus estudis en el taller d’arts plàstiques del prestigiós artista català Jaume Amat i Bargués, pintor i esgrafiador, amb qui va aprendre acrílics, olis i aquarel·les. 

L’any 1992 va ser seleccionat entre més de 4.500 artistes participants per representar Catalunya en l’Olimpíada Cultural. L’any 2003 va iniciar un canvi de tendència amb una proposta innovadora i atrevida: pintura fluor, llum negra i música, tot barrejat.

A partir d’aquest moment, l’artista adopta el nom de Markus i comença a decantar-se per l’art extrem: pintar una perfomance en pocs minuts fins a submergir-se al mar o penjar-se d’un globus aerostàtic per realitzar un mural de grans dimensions.

“Desenvolupo una tècnica única i innovadora, amb una gran força visual per aconseguir que sembli impossible reconèixer allò que estic pintant. És una proposta atrevida, actual i estèticament impecable, que fa possible la realització en directe d’un mural sobre el qual, acabo plasmant allò que se m’ha proposat abans de començar l’espectacle”, va indicar.

Ha actuat a Barcelona, París, Milan, Saint Tropez, Eivissa…També hi ha obres de Markus al Japó i Suïssa que pertanyen a col·leccions privades. Ha col·laborat en programes de televisió com La Partida i La Marató de TV3, Toni Rovira i tú a 25TV (Barcelona) i a BTV (Barcelona). També ha participat a programes de ràdio de RAC1, Catalunya Ràdio, RNE, Com Ràdio o Ràdio Flaixback, i en l’homenatge de l’actor Pepe Rubianes a la sala Luz de Gas de Barcelona. Ara l’artista prepara nous reptes, entre ells pintar un quadre homenatge a Álvaro Bultó a l’Aquari de Barcelona amb els taurons.

Font: Ajuntament de Martorell 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here