Una flor de quatre pètals és la peça de ceràmica escollida enguany pels Museus d’Esplugues per fer-ne reproduccions

Cada any es tria una peça del repertori de producció de l’antiga fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis, coneguda com La Rajoleta, amb l’objectiu de donar a conèixer dissenys de finals del segle XIX i principis del XX d’aquesta fàbrica d’Esplugues.

Aquest floró decoratiu és la peça número 5 de col·lecció de rajoles en relleu de l’Ajuntament. Una peça modernista que es produïa en diferents colors i mides segons les necessitats decoratives de cada projecte. En algunes ocasions, s’incrustava en altres peces ceràmiques, per exemple en espiralls o respiradors.

Arquitectes com Josep M. Jujol o Ignasi Mas i Morell la van utilitzar en alguns dels seus edificis. El model de la peça reproduïda es localitza, per exemple, en la Casa dels Cargols de l’Hospitalet de Llobregat, que va ser projectada pel mestre d’obres Mariano Tomàs i Barba l’any 1911.

L’any 1996, l’Ajuntament va iniciar la reproducció de rajoles de la fàbrica La Rajoleta, empresa dedicada a la producció de ceràmica industrial que va viure amb el Modernisme la seva època de màxima esplendor. 

L’any 2008 s’hi va incorporar una col·lecció de peces de relleu que es va alternant cada any amb la col·lecció de rajoles planes. Les reproduccions, treballs artesanals del Taller de Ceràmica Sot, es poden adquirir a la botiga del Museu Can Tinturé (de dimarts a dissabte de 17 a 20 h, i dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14 h) a un preu de 15,38 €.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here