Des de la darrera actualització de l’any 2014, s’han observat nou espècies noves d’ocells al Delta, el que el converteix en un dels espais naturals protegits amb major diversitat d’ocells d’Europa

El nombre total d’aus d’un territori és un indicador de la seva biodiversitat. Determinar quina espècie exactament passa a formar part de la Llista patró és una tasca de persones expertes, i està subjecta als avenços científics en la matèria, i a les observacions. 

A la Llista Patró dels Ocells del Delta del Llobregat s’inclouen 346 espècies dins la categoria A, B i C, 9 espècies més respecte a l’anterior edició 2014. I manté un total de 65 espècies dins la categoria D i E, una més que l’anterior versió. Cal tenir en compte que, aquestes, no formen part de la llista oficial.

A més, la Llista inclou les anomenades rareses, que ajuden a vincular els nostres espais naturals amb el turisme ornitològic o birdwatching, fenomen que atrau cada vegada més persones d’arreu del món aficionades a les aus i que pot representar pel Delta del Llobregat també un interès econòmic.

L’any 2015 es van observar fins a quatre espècies noves: durant el mes de maig, una Xivitona maculada, limícola d’origen americà, i una Gavina polar, que manté les seves poblacions nidificants a Grenlàndia. El mes següent, va ser el torn de l’Abellerol gola-roig, espècie que manté la seva població més propera al Marroc i l’Algèria, i que no acostuma a visitar la Península Ibèrica, però de la que es va poder observar i fotografiar un exemplar sobre les maresmes del Remolar. Finalment, durant el mes de desembre, un petit grup de Pardals roquers, espècie ibèrica però que fins ara no s’havia detectat al Delta, va ser observat al costat del riu.

L’any 2016 s’han incorporat cinc espècies noves més a la llista. La primera nova espècie va arribar el mes de maig: un Territ cuablanc, espècie de limícola d’origen americà, que va ser observat des de l’aguait de la maresma del Remolar. El mes següent, una Alosa banyuda, espècie del nord d’Euràsia, va ser vista pels voltants de la desembocadura del riu. I el mes de setembre, un altre limícola d’origen americà, el Territ de Baird, s’observava a les maresmes de cal Nani, a ca l’Arana.

Les dues espècies restants, el Xatrac elegant i el Tallarol de Moltoni, no corresponen a observacions actuals, sinó que van ser vistes al delta del Llobregat en el passat. En el cas del Xatrac elegant, unes noves publicacions, amb una sèrie de resultats genètics, han ajudat a identificar l’exemplar que va ser vist a la platja de ca l’Arana com corresponent efectivament a aquesta espècie. I en el cas del Tallarol de Moltoni, els nous canvis taxonòmics europeus han passat aquest taxó de subespècie a espècie, amb el que s’incorpora com a espècie nova a la llista.

La Llista Patró d’Ocells del Delta del Llobregat 2016 està disponible en format pdf a l’apartat zona ornitològica del lloc web dels espais naturals del delta del Llobregat www.deltallobregat.cat

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here