El 2011 l’ajuntament de Viladecans a partir d’un nou contracte amb Solidança, entitat del tercer sector, decideix convertir la deixalleria en alguna cosa més que una deixalleria: en un centre que no es limiti a donar nou valor als residus amb el reciclatge sinó que sigui a més un lloc on el ciutadà, ell i ella, sigui el protagonista de la reutilització d’objectes sentenciats a l’abocador, del més val prevenir que curar el residu, i de posar el seu granet de sorra en generar reinserció social i laboral. Amb aquesta idea neix Viladecans Repara

Construït gràcies a una subvenció de l’Agència Catalana de Residus per reduir la generació de residus, els mobles que no volem, els aparells que se’ns fan malbé, el gerro del qual estem farts, a través de la sensibilització ambiental i el canvi d’hàbits amb propostes alternatives a la civilització del rebuig: reparar, prestar, intercanviar, aprofitar, en comptes de l’usar i tirar d’aquesta societat del residu.

 Alternatives com la del programa “Reparat, millor que nou”, que ensenya a autorreparar a qui no en sap, des de la porta d’un armari fins a una bicicleta o una aspiradora, a ressuscitar aquell aparell electrònic que donàvem per mort. Com la de “ Reparar és de savis”, on jubilats o experts transmeten als altres part de la seva saviesa, per ensenyar a fer més llarga la vida útil de les coses i fent-ho nosaltres mateixos. 

Com la de la Gratifira, un dissabte al mes pots anar i deixar allò que et sobra i agafar gratis allò que necessitis. O tornar el joc al plaer de jugar amb “Que giri la joguina”, amb préstecs de joguines convencionals en bon estat, o amb els jocs divertits i reciclats de Guixot de 8, fets amb tubs, cargols, cordills, coladors i un llarg etcètera de materials de deixalleria. O recuperar la segona mà com a segona vida per roba i objectes amb “La botiga dels Encants de Viladecans”. En resum, reduir els residus amb una cultura alternativa que no deixa d’estar inspirada en la cultura dels nostres avis i ¡avies.

Per José Luis Atienza, Tinent d’Alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Viladecans

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here