El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Oriol Rusca, demana que els presos preventius de la Model pendents de judici siguin traslladats provisionalment a les presons de Wad-Ras o Trinitat, també a la capital catalana, mentre no es construeix el centre de preventius de la Zona Franca, previst per al 2025

Segons Rusca, el trasllat dels preventius a Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, “preocupa” els advocats perquè suposa un “inconvenient important” pels lletrats que assisteixen a presos pendents de judici.

En declaracions a l’ACN, Rusca diu que la comunicació amb Brians 1 és “dolenta”, ja que està a una mitja hora en cotxe sense trànsit i el transport públic no és gaire bo. 

Tampoc la millora de les videoconferències convenç Rusca, ja que encara s’ha de veure si funcionen correctament, i cal reservar l’hora amb temps, cosa que dificulta l’agilitat. Això, segons ell “no va a favor de la justícia ni del dret de defensa”. 

Una altra qüestió que preocupa a Rusca són les conduccions dels presos per assistir a declaracions als jutjats d’Instrucció o als judicis. Així, s’ha mostrat “escèptic” sobre el fet que els Mossos d’Esquadra puguin complir els horaris, tenint en compte la congestió dels accessos a la capital catalana a primera hora del matí. “Les presons tenen horaris i els presos no es poden llevar a les 6 del matí per arribar a temps al jutjat”, ha explicat. 

Per això, justifica que els preventius pendents de judici puguin estar a les presons que encara quedaran a Barcelona després del tancament de la Model el proper juny, el centre obert de la Trinitat i la presó de dones i centre obert de Wad-Ras, al Poblenou.

Segons dades del departament, durant el 2016 un total de 1.234 advocats es van comunicar amb un total de 2.051 presos preventius de la Model. En total hi va haver poc més de 15.000 comunicacions, però la distribució va ser molt irregular. Així, més del 73% dels advocats van fer com a molt cinc visites en tot l’any, i només 55 advocats van fer més de 50 comunicacions. Cal recordar que, segons dades del departament, només el 25% dels preventius de la Model són de la ciutat de Barcelona.

Per la seva banda, la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, no ha volgut valorar la decisió, que respecta perquè és competència del Govern. Així, Caso espera que es posi en marxa la mesura per poder-la valorar i creu que no hi haurà cap inconvenient greu i que tant Justícia com Interior hauran tingut en compte l’augment de la distància per fer els trasllats de presos i que arribin puntualment als jutjats. 

“Segur que quan comenci hi pot haver alguna incidència, com un accident a l’autopista, però caldrà veure si és un problema aleatori o estructural”, ha explicat.De moment, cap jutge li ha expressat inquietud, però sí que s’hi ha dirigit l’ICAB i sindicats de funcionaris de presons. Ha dit que comprèn les seves reivindicacions, però no hi pot intervenir perquè potser finalment s’ha de dirimir la qüestió judicialment. 

En tot cas, també ha demanat que es millori el transport fins a la presó de Brians. “No és lluny, però cal millorar la comunicació”, ha dit en declaracions a l’ACN. Caso ha explicat que ha tingut converses “informals” amb el conseller de Justícia, Carles Mundó, i el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here