El manifest fundacional del Pacte insta els governs de Catalunya i de l’Estat a “superar les dificultats polítiques i els apriorismes” i a assolir un acord que “estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un referèndum reconegut per la comunitat internacional”, el resultat del qual “haurà de ser políticament vinculant i efectiu”

El Pacte Nacional pel Referèndum va posar en marxa aquest dimecres la campanya per sumar adhesions socials i polítiques al manifest fundacional aprovat el passat 1 de febrer per reclamar un referèndum pactat amb l’Estat. En un comunicat, la plataforma destaca que l’objectiu és “aglutinar el màxim de sensibilitats” entorn aquesta iniciativa “responent a la voluntat de transversalitat i pluralitat que té el pacte des del seu naixement”. 

Alguns dels primers a sumar-se a la iniciativa, per la qual s’ha habilitat la pàgina web pactepelreferendum.cat, van ser el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach, l’exdiputat de la CUP David Fernàndez o el líder de Podem, Pablo Iglesias.

El text es pot trobar en tretze llengües diferents, totes les oficials de Catalunya i una desena d’idiomes més. Òmnium Cultural, Lafede.cat i Ciemen es fan càrrec de la gestió del web. A més, aquestes i d’altres entitats assumiran la gestió d’activitats, suport als actes i gestió administrativa.

Olesa de Montserrat 

El Ple de l’ajuntament d’Olesa de Montserrat va aprovar aquest dijous al vespre amb el vot favorable de totes les forces polítiques, excepte el Partit Popular, una moció d’adhesió de l’Ajuntament d’Olesa al manifest del Pacte Nacional pel Referèndum

L’esmentat manifest demana als governs de Catalunya i de l’estat espanyol que superin els obstacles polítics i assoleixin un acord que permeti la celebració d’un referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual sigui políticament vinculant i efectiu.

L’acord aprovat al Ple municipal d’aquest dijous també contempla que l’ajuntament informi ciutadans, entitats i organitzacions diverses sobre aquest Pacte Nacional pel Referèndum (integrat per representants de partits polítics, entitats, sindicats, governs locals, agents econòmics i organitzacions socials) i l’animi a adherir-se al seu manifest. 

La regidora de Movem Olesa Meritxell Arenas va destacar, com a ponent de la moció, que el Pacte Nacional pel Referèndum va néixer el passat mes de desembre amb la voluntat de celebrar a Catalunya un referèndum sobre quin ha de ser el vincle entre Catalunya i Espanya, de fer-lo de manera acordada amb l’estat espanyol i de buscar també suports fora del país.

La proposta va arribar al Ple amb un llarg informe del Secretari Municipal que, entre d’altres consideracions, diu que no és possible legalment que l’ajuntament pugui “fer o aprovar cap mena d’acte, gestió o execució relacionada amb el referèndum políticament vinculant i efectiu” a què es refereix el document. L’informe també diu que la moció és il·legal, ja que perquè es pugui fer un referèndum caldria primer una reforma de la constitució espanyola. 

Tant la regidora del grup municipal de CiU Mercè Jou, com el regidor Martí Fortuny, d’ERC, van mostrar-se en desacord d’aquest informe. Segons Mercè Jou, “no hi ha cap problema en demanar que els dos governs es posin d’acord”. Per la seva banda, Martí Fortuny va celebrar que el manifest aposti pel dret a decidir i va afegir que ERC aposta per fer el referèndum “sí o sí”.

A diferència del que va passar aquest mateix dijous al Ple de la Diputació de Barcelona, on el PSC va votar en contra d’una moció per impulsar l’adhesió de la corporació provincial al Pacte Nacional pel Referèndum, el grup municipal del PSC d’Olesa sí que va votar a favor de l’adhesió de l’Ajuntament d’Olesa a aquest manifest. I és que, segons el regidor Carlos Fernández, “el PSC sempre ha pensat que la situació política a Catalunya només es soluciona per la via del pacte”.  

Des del Bloc Olesà, la regidora Susana Yáñez va mostrar també el suport del seu grup al manifest i va preguntar directament al grup de Movem Olesa (ponents de la moció) què faran quan arribi el dia que s’hagi de votar al ple d’Olesa una moció “per apostar per un referèndum sí o sí”. El comentari de la regidora del Bloc Olesà va provocar una tensa situació amb el regidor de Movem Olesa Jordi Cornellas, que va dir que la futura postura del seu grup no era el tema del debat en el ple d’aquest dijous.

Finalment, l’adhesió de l’Ajuntament d’Olesa al manifest del Pacte Nacional pel Referèndum es va aprovar amb els vots favorables de Bloc Olesà, ERC, PSC, CiU i Movem Olesa i el vot contrari del PP.

També ahir, el Ple de Sant Just Desvern va aprovar adherir-se al Pacte.

Altres adhesions 

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va anunciar aquest dimecres des del seu compte de twitter que havia signat el manifest del Pacte Nacional pel Referèndum, que fixa com a objectiu celebrar un referèndum efectiu i vinculant pactat amb l’Estat espanyol sobre la independència de Catalunya.

Iglesias va anunciar la seva signatura –que va coincidir amb l’inici d’una campanya de la plataforma que l’impulsa per sumar adhesions socials i polítiques al seu manifest fundacional- amb un missatge on assegurava que havia signat “per un referèndum amb garanties”. 

“No volem que Catalunya se’n vagi però som demòcrates”, va escriure. 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va anunciar a través de les xarxes socials que ja havia signat el manifest que impulsa el Pacte Nacional pel Referèndum. “Perquè volem un referèndum efectiu i amb garanties”, va argumentar l’alcaldessa en una piulada des del seu compte personal de Twitter. 

Colau ja va assistir a la reunió constitutiva del pacte, que precisament va canviar el seu horari per tal que l’alcaldessa hi pogués participar. El manifest es va aprovar en la seva última reunió, el passat 1 de febrer, i aposta per un referèndum pactat amb l’Estat.

I l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López, també va triar el Twitter per anunciar la seva adhesió:

Font: ACN i Ajuntament d’Olesa de Montserrat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here