El dimarts 21 de març va tenir lloc a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi la jornada La reforma horària, una oportunitat per a la igualtat, una activitat organitzada pel Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’Ajuntament de Sant Boi, en el marc de la commemoració dels 40 anys de feminismes a la comarca. L’objectiu de la jornada era tractar sobre la situació de les dones en el mercat de treball i sobre la nova organització social del temps

Les intervencions centrals van anar a càrrec de Lucía López, técnica de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat i de Sara Berbel, Directora general de Barcelona Activa i membre de la Iniciativa per a la reforma Horària.

El denominador comú de totes les intervencions ha estat que la crisi té nom de dona. Al Baix Llobregat en particular i en general a Catalunya les dones són les que han patit les pitjors conseqüències de la crisi i amb la recuperació que s’apunta no es veuen millores substancials.

Sara Berbel va fer èmfasi en què uns hàbits horaris més cívics, compactar la jornada laboral per sortit abans de la feina; flexibilitat horària, tele treball, avançar les hores dels àpats, sincronitzar els horaris de les empreses, institucions, escoles, programacions de televisions, sens dubte ajudarà a la igualtat i a la salut i el benestar de les persones. 

Treballar més hores no significa més eficiència ni més productivitat. I va posar l’exemple de les hores treballades a Espanya en relació a altres països europeus: a Espanya treballem 300 hores més que Alemanya o 200 més que els països nòrdics i en canvi tenim els índex de productivitat més baixos d’Europa.

La segona part de la jornada va consistir en donar a conèixer experiències en l’àmbit del comerç i els nous usos del temps.

Dues van ser les experiències exposades: una iniciativa pionera a Catalunya a favor de la reforma horària, de la Unió empresarial del Penedès, a Vilafranca del Penedès, de commemorar el 15 de setembre el Dia d’Horaris Europeus. 

Amb el lema Canvia el xip, canvi l’hora, la campanya pretén implicar el màxim d’establiments comercials, despatxos professionals i empreses perquè el dia 15 de setembre facin un horari compactat. Animar els comerciants a obrir les botigues a les 9 del matí i tancar-les a les 7 de la tarda. L’experiència va ser positiva, va dir Josep Maria Flores, i no va representar una pèrdua de vendes pel petit comerciant i esperen que altres ciutats s’hi sumin.

La segona experiència va anar a càrrec de Esther Racionero, del Poblenou de Barcelona, qui va explicar la iniciativa Camí escolar, espai amic, que pretén que nois i nois guanyin autonomia personal i qualitat de vida mentre van i vénen de l’escola… a partir de promoure un compromís de participació de tota la societat. 

Per aconseguir-ho, es necessita incidir tant en la població infantil com en els adults, i generar actuacions que contribueixin al replantejament d’actituds per ambdues parts: els nois i les noies han de poder experimentar i aprendre a valorar els riscos mentre la comunitat ha de contribuir a posar les condicions de viabilitat.

L’acte va comptar amb la participació de l’alcaldessa, Lluïsa Moret, i el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà. L’alcaldessa va remarcar que des de l’Ajuntament es va començar a treballar les polítiques d’usos del temps, durant el mandat 2007-2011, perquè es tenia clar que el temps és un dret de ciutadania, però també perquè s’és conscient que la distribució del temps està vinculada a les desigualtats, sobretot la desigualtat entre homes i dones. 

També va recordar que Sant Boi ha estat una ciutat pionera en aquesta matèria amb la signatura del Pacte per a l’ús del temps a la ciutat al març de 2011 i amb la incorporació, l’any 2014, a l’impuls de la Iniciativa per la Reforma Horària. D’altra banda, el president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, va dir que el Consell Comarcal promou la reforma horària amb accions per contribuir al canvi i amb un posicionament polític favorable.

Del debat que va sorgir es va apuntar la possibilitat que a Catalunya tinguem aviat un Pacte per la Reforma Horària entre tots els agents econòmics i socials que esperem representi una oportunitat per la igualtat i la plena ciutadania.

L’objectiu de la jornada era reflexionar sobre el repte d’impulsar canvis concrets en la gestió dels horaris quotidians per tal d’adequar-los a estils de vida que facin compatibles els temps de treball, els temps de cura i la corresponsabilitat, els temps personals, els de participació comunitària i, també, sobre el rol del comerç de proximitat en aquest procés de canvi.

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here