Els carrers del centre del municipi van ser escenari Dijous Sant i Divendres Sant de l’especial pelegrinatge que desenes i desenes de persones, moltes vingudes de fora d’Olesa, per visitar els Misteris, les onze imatges que representen diferents escenes de la vida i Passió de Crist als locals i cases de la vila. Divendres Sant Olesa va rebre la visita del Conseller Santi Vila 

El Dijous Sant al vespre es va fer la primera visita guiada que va concentrar unes quaranta persones desfilant pels carrers d’Olesa. Com és habitual, les imatges van restar exposades acompanyades de rams de flors, ciris i els espectaculars grillats, les plantes de brots blancs que sempre són un dels elements que més criden l’atenció dels visitants.

La ruta arrenca al Misteri del Bes de Judes, al carrer Colon 149, o el que és el mateix, a la capella de l’Hospital i acaba a l’església de Sant Salvador del barri de Sant Bernat, passant pel Molí d’Oli, Cal Pel·la, la parròquia i petits racons del poble que inviten a descobrir llocs inèdits.

En el decurs del recorregut els guies van explicant detalls i informacions de cada un dels punts i dos cors també fan el camí pels 11 Misteris per cantar tres cançons clàssiques de la jornada: L’Slabat Mater, el Miserere i el Poderoso Jesús.

En els Misteris trobem una decoració amb els grillats, besses dels coloms que han estat criades en foscor i que al pas dels dies reprodueixen uns filats blancs que ornamenten cada un dels passos.

Una de les novetats d’enguany dels Misteris va ser la instal·lació de codis QR a cada una de les façanes per tal de resseguir fora de les dates d’exhibició, els 11 passos d’Olesa. Segons l’organització el nombre de visitants d’aquest any ha estat molt important, tant públic del poble com dels municipis de la rodalia.

El conseller Santi Vila destaca la gran aportació de la Passió d’Olesa a la cultura del país 


“Una expressió de producte cultural molt i molt exquisit, que busca ser continuador d’una llarga tradició i que ens continua interpel·lant des de tots els punts de vista culturals i també per a les persones que comparteixen els valors cristians”. D’aquesta manera va definir el conseller de Cultura, Santi Vila, el que és i el que representa la Passió d’Olesa de Montserrat. I ho va fer durant la representació especial del drama sacre olesà de Divendres Sant, en la qual, de manera excepcional, es van voler recuperar alguns elements de la Passió d’abans, respectant l’essència de la del present. 

El conseller també va destacar que, si la Passió va de la mà de l’Ajuntament d’Olesa en la seva demanda de tirar endavant el projecte que ha de permetre tenir enllestida la sala petita del teatre, el departament de Cultura ajudarà a fer-lo possible.

La d’aquest Divendres Sant era la primera representació de la Passió d’Olesa que veia el conseller de Cultura, Santi Vila, queva estar acompanyat de la directora dels serveis territorials a Barcelona del departament de Cultura, Àngels Torras; així com dels regidors de Cultura i Hisenda de l’Ajuntament d’Olesa, Xavier Rota i Anna Flores respectivament, i el president de la Passió, Sam Carrique.

Durant el primer entreacte, just finalitzada l’escena de l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, i des del propi escenari olesà, el conseller es va dirigir a tots els col·laboradors presents per encoratjar-los a continuar vinculats “a les nostres arrels i tradicions”, tot afirmant que “arriben dies convulsos i us animo a vincular-los amb el nostre país des de la cultura”. En declaracions a Olesa Ràdio, Santi Vila varemarcar que “cal mantenir aquestes arrels per fer país i per fer ciutadans educats, lliures i cultes”, ja que “ningú entendria que aspiréssim a ser una nació lliure si no tenim ciutadans lliures. I el primer pas és que siguem educats i cultes”. I experiències de cultura popular com la Passió d’Olesa, va afirmar el conseller “segur que ens ajuden molt”. 

Durant aquesta primera pausa de l’espectacle, Santi Vila també va visitar les entranyes del gran teatre de la Passió, i un dels espais que va visitar és la inacabada sala petita, que l’entitat olesana fa anys que té en projecte poder acabar per donar sortida a diferents propostes culturals que és difícil materialitzar a l’escenari principal per les seves grans dimensions, segons va remarcar el president de la Passió, Sam Carrique. El regidor de Cultura d’Olesa, Xavier Rota, va coincidir a destacar el profit que, culturalment, el municipi d’Olesa trauria si la consecució de la sala petita es fa realitat. Per fer-ho possible, però, cal l’ajut econòmic de la Generalitat.

En aquest sentit, també en declaracions a Olesa Ràdio, el conseller de Cultura va destacar que per aconseguir fites com aquesta “el més difícil no és tenir diners, sinó tenir projecte”. I en el cas de la sala petita de la Passió d’Olesa “hi ha projecte. Per tant, d’acord amb l’Ajuntament d’Olesa, si el projecte ens arriba i el programa que ha d’atendre aquest equipament és l’adequat, he confirmat que amb molt de gust al departament ens agradarà ajudar”. I és que, segons Santi Vila, “ja no estem en unes circumstàncies de recessió ni de retallades, sinó en un escenari de mínima però sostinguda recuperació pressupostària, i per tant, això es pot anar planificant, encabint, i segur que si és voluntat de tots fer-ho, ho farem”.

Ja al segon entreacte, el conseller va signar el llibre d’honor de la Passió.

La representació de la Passió d’Olesa d’aquest Divendres Sant va ser molt especial. Els responsables del drama sacre van voler oferir un espectacle que, mantenint la línia de tota la temporada, pretenia ser també un homenatge a totes aquelles persones que l’han fet possible i l’han gaudit des de fa molts i molts anys. Per aquesta raó l’equip de direcció va voler fer una mirada al passat i introduir-hi algunes escenes i elements que feia anys que no s’incloïen en l’espectacle, una d’elles la mítica escena de la barca. Aquesta és només una de les sorpreses d’una representació en la qual també van estrenar noves faccions dos dels personatges destacats de la Passió: el de Judes va tenir les faccions de Josep Maria Cascante; i la mare de Déu, d’una esplèndida Sílvia de Paco.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here