Jesús Calderer, diputat adjunt d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona ha manifestat que la intenció és acabar la legislatura amb la qüestió tècnica lligada per endegar una segona part més executiva en el futur. També s’ha acordat crear una figura legal per tal que s’hi adhereixen tots els agents implicats que ho desitgin

Segons Pilar Puimedon, alcaldessa d’Olesa, la reunió del Parc Rural de Montserrat ha deixat clara la tutela de la Diputació en aquest projecte i la necessitat de crear un element jurídic que concentri tots els agents interessats. Puimedon però ha ressaltat un dels aspectes cabdals és el consens entre les de moment 9 poblacions que estan integrades al Parc Rural, una xifra que es pot ampliar a més municipis quan es vegin els resultats.

Per Lídia Quevedo, tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Esparreguera, a partir de la reunió ja s’ha creat el full de ruta per poder activar els projectes del Parc Rural, mitjançant un conveni marc que amb una comissió definirà els projectes a través d’un pla estratègic.Per l’alcalde de Collbató, Miquel Solà, el Parc Rural de Montserrat serà una eina per al desenvolupament de l’activitat rústica i la seva preservació.

El projecte de Parc Rural de Montserrat té com a objectiu recuperar l’activitat agrària i donar valor als recursos agrícoles, forestals, ramaders, turístics i culturals de la zona. Es tracta d’un projecte que ja es va intentar tirar endavant, sense èxit, l’any 2004, i que fa uns mesos va tornar a començar a caminar. Entre les seves apostes inclou el crear la marca Montserrat, vinculada a productes de qualitat produïts a la zona. Per fer-ho possible, però, cal que administracions, propietaris, pagesos i associacions de productors vagin tots a una i en la mateixa direcció.

El Parc Rural es planteja com una eina de gestió, que malgrat s’ha iniciat des dels ajuntaments, no serà un instrument de l’Administració, sinó del conjunt dels actors implicats. Entre les funcions que pot acomplir el Parc Rural hi ha, per exemple, l’assessorar els productors, introduir elements de qualitat, assegurar canals de distribució, fomentar el cooperativisme o crear un perfil turístic propi.

Per fer possible el Parc Rural de Montserrat els ajuntaments impulsors volen seguir dos camins. Per una banda, traslladar el projecte a totes les associacions de pagesos, cooperatives, productors, ADF… que hi puguin estar involucrades a través de la figura d’un Consell de Participació. D’altra banda, es vol que la Diputació de Barcelona assumeixi aquesta iniciativa per recuperar l’activitat rural, que els darrers anys s’ha anat reduint, malgrat les potencialitats del territori. També cal aconseguir suports econòmics.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here