La policia estatal ha augmentat aquest dilluns el nombre d’agents destinats al control de la documentació als passatgers a l’Aeroport del Prat per evitar les aglomeracions d’aquest cap de setmana

Segons han explicat fonts del cos policial a l’ACN, aquest reforç, tant als controls d’entrada com de sortida, coincideix amb el darrer dia del cap de setmana llarg amb motiu de l’1 de maig, quan es preveuen 949 operacions entre enlairaments i aterratges. 

Aquests darrers dies, s’han registrat llargues cues i aglomeracions a les zones de passaports ja que tots els passatgers europeus que es mouen dins de l’espai Schengen han de mostrar el seu DNI o passaport en aplicació de les noves mesures antiterroristes vigents des del 7 d’abril.

Aquest cap de setmana, nombrosos afectats han evidenciat el seu malestar a través de les xarxes socials penjant imatges on es veien les aglomeracions de passatgers, alguns dels quals van perdre els seus vols.

Alguns dels moments més tensos es van viure el vespre de dissabte i aquest diumenge quan van arribar vuit vols de cop i la manca d’efectius de la policia espanyola va dificultar molt el control de la documentació dels passatgers. A més, alguns dels viatgers van ser enxampats amb documentació falsa, segons fonts policials.

Els nous controls fronterers aeroportuaris que van entrar en vigor el 7 d’abril passat, i que comporten que tots els passatgers europeus que viatgin a o des de dins de l’espai Schengen també hagin de mostrar als agents de fronteres els seus documents identificatius, siguin el DNI o el passaport, han tornat a provocar en molts moments aquest cap de setmana confusió, aglomeracions i llargues cues a l’aeroport del Prat. 

Amb l’augment d’operacions coincidint amb el pont de l’1 de maig –ahir hi va haver 866 moviments, i avui se’n preveuen 949 més, amb la qual cosa el caos es podria repetir per moments– l’afluència s’ha multiplicat i els agents de la Policia Nacional estatal no han donat a l’abast.

Aquesta situació ha arribat a causar retards en alguns vols i, segons han denunciat des de divendres nombrosos passatgers a través de les xarxes socials, alguns fins i tot van haver de ser reprogramats per a una altra hora o simplement van quedar cancel·lats. 

Això, si és que no han perdut directament els seus vols o connexions. A més, alguns s’han queixat que van haver de fer fins a tres hores d’espera per passar el control. Passatgers afectats han expressat la seva indignació per tots aquests fets, que han donat una imatge “tercermundista” de l’aeroport, i han carregat contra la manca d’efectius policials, que afirmen que en alguns moments només tenia en funcionament una de les quatre casetes de què disposa, amb just dos agents, per fer la comprovació dels passaports.

Fonts de la policia espanyola van reconèixer ahir el col·lapse a les agències ACN i Efe, sobretot dissabte al vespre i ahir al matí, un fet que atribuïen a una “concatenació de factors”. “En tots dos casos han arribat vuit vols de cop i hem tingut problemes amb documentació falsa de diversos passatgers, a banda d’algun aldarull”, revelaven fonts del cos, en al·lusió a alguns incidents com ara detencions o menors mal acreditats. 

A més, citaven com a raons extra la falta d’informació per part de l’aeroport i la vigilància que han d’assumir en zones en obres de les instal·lacions, que els donen més feina. Per tot plegat ja advertien que la situació es podria repetir si no hi ha més coordinació, i suggerien que la gent vagi amb més temps a l’aeroport, si bé admetien també que hauran de reforçar el servei amb més efectius, “sobretot en dies de màxima afluència com aquest cap de setmana o durant les vacances d’estiu”. El ministeri va assegurar el 7 d’abril que havia pres “les mesures oportunes per reduir les molèsties”, amb la instal·lació de nous sistemes tecnològics i el reforç de personal als punts amb més afluència, però sembla evident que no han funcionat.

Des del gestor aeroportuari Aena van recalcar que el control fronterer depèn exclusivament del ministeri de l’Interior i dels efectius disponibles que tingui la policia, tot i que treien importància a problemes que titllen de “puntuals”. “L’aeroport de Barcelona opera amb total normalitat, sense retards destacables ni cancel·lacions”, destacaven a l’ACN a primera de la tarda. 

En aquest sentit, Efe assegurava que cap a les tres la situació havia quedat normalitzada. Des de la companyia Vueling, la que té més vols al Prat, es confirmava a la tarda aquesta tranquil·litat, i no li constava cap incidència en tot el dia en els seus vols.

Font: ACN 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here