La Diputació de Barcelona inicia divendres vinent, 16 de juny, la campanya d’estiu 2017 d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI), un programa de suport als municipis en la prevenció de focs al bosc durant els mesos d’estiu i que es realitza en col·laboració amb 269 ajuntaments, 118 agrupacions de defensa forestal (ADF) i 9 federacions d’ADF

Aquest any, la campanya, que arriba a la 21ena edició, finalitzarà l’1 de setembre, comptarà amb un dispositiu integrat per un total de 266 persones contractades, a més dels 14 enginyers de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, que coordinen el conjunt del dispositiu.

En la presentació d’aquest dispositiu, el vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, juntament al diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer, van voler remarcar que amb aquest Pla «volem fer una prevenció pedagògica i formativa a través del personal que integra el PVI, entre la població, especialment en aquells punts del territori més sensibles als incendis».


Guiteras també va voler destacar el paper de les ADF en la prevenció d’incendis als bosc, buscant fórmules per reduir el risc de propagació en un territori amb una vegetació que és propensa als incendis. En aquesta línia va assenyalar la convocatòria dels Premis anuals a la Prevenció d’incendis forestals de la Diputació de Barcelona adreçat a les agrupacions de defensa forestal, i que en l’edició d’aquest any serà per a idees i projectes a realitzar l’any vinent i que siguin innovadors en la prevenció de foc al bosc.

El vicepresident primer també va recordar que des de la Diputació de Barcelona es fan mesures de prevenció al llarg de l’any, amb programes com els de la neteja de franges perimetrals de vegetació en nuclis de població i urbanitzacions, i que són de vital importància per evitar la propagació dels focs en zones de residència.

Tres sectors territorials de prevenció

El Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI) és un dispositiu que abasta el conjunt de la demarcació de Barcelona, amb una extensió de 475.502 hectàrees forestals, dividida en tres sectors de prevenció com són el Centre (Bages, Berguedà, Osona i Moianès), el Metropolitana Sud (Alt Penedès, Anoia, Baix Llobregat i Garraf) i el Metropolitana Nord (Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental).

En conjunt, el Pla compta amb un total de 90 unitats d’informació i vigilància mòbil, 22 punts de vigilància fixa i 8 centres de control per centralitzar avisos i incidències.

El PVI té com a objectius reduir el nombre d’incendis mitjançant la sensibilització a la població i la detecció de punts de risc que poden ser causa d’un incendi forestal amb informadors que recorren un total de 90 rutes per zones forestals, així com pels vigilants situats en punts fixos d’observació.

El Pla també disposa de dos centres de suport situats a la sala central de control del Cos d’Agents Rurals a Torreferrussa, al municipi de Santa Perpètua de Mogoda, i l’altra situat a la mateixa seu de la Diputació de Barcelona des d’on es realitzen funcions de control central del dispositiu.

Minimitzar els efectes dels incendis

Entre els objectius del Pla també hi ha poder minimitzar els efectes dels incendis a partir de la detecció ràpida i avís immediat als equips d’extinció, informació de la localització exacta i característiques de l’incendi, confirmació d’avisos per a la identificació de falses alarmes o tasques de guiatge als equips d’extinció en el territori.

Assistència als ajuntaments

L’equip integrant del Pla també donarà assistència tècnica als ajuntaments en casos d’incendi important, amb informació sobre l’estat de les infraestructures de prevenció a la zona, estat de la xarxa viària, xarxa de punts d’aigua, franges de protecció de les urbanitzacions o zones d’actuació prioritària.

Així mateix, l’equip del PVI podrà facilitar informació sobre les actuacions possibles després de l’incendi per restaurar la zona afectada i la canalització de les sol·licituds que puguin sorgir.

Treballs de prevenció al llarg de l’any

La Diputació de Barcelona ha realitzat una feina tècnica d’identificació dels principals punts de risc, que coincideixen amb la concentració de persones en l’entorn rural, i evitar les conseqüències negatives que se’n deriven.

Així, al llarg de l’any es realitzen tasques de gestió forestal, entre les quals destaquen les accions en urbanitzacions amb la implantació i neteja de franges perimetrals, d’acord amb les mesures de prevenció d’incendis forestals exigides per la Llei de 5 de juny de 2003.

Font: Diputació de Barcelona 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here