La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d’aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu del territori. Els municipis tant del nord, com de la vall baixa i del delta del Baix Llobregat, rebran la flama durant el día 23 de juny, per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan

La d’aquest divendres 23 de juny serà la nit més curta de l’any i, potser, una de les més màgiques. 

Però per la tarda comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana. La Flama del Canigó mobilitza milers de persones arreu dels Països Catalans gràcies al treball desinteressat de molts grups i entitats de tots els territoris.

Enguany, el manifest ha estat escrit per Toni Ayala (1943, San Vicente de Piedrahita, Alt Millars) veterà activista cultural, qui porta anys promovent la Flama del Canigó arreu des de Tradicions i Costums i actualment des d’Òmnium Cultural. Ha fet xerrades sobre la Flama del Canigó, amb equips de foc i per tot tipus de públic intentant fer-la més present i amb la voluntat de coordinar les seves accions. Ser l’autor del missatge d’enguany és un reconeixement al seu compromís amb la Flama del Canigó i el que representa.

Font: Ajuntament de Martorell

A Martorell

La secció local d’Òmnium Cultural i l’associació de veïns del barri Pont del Diable conviden els martorellencs a les activitats organitzades amb motiu de l’arribada de la Flama del Canigó, el proper divendres 23 de juny. La tradició representa l’encesa dels focs de Sant Joan i un símbol de la identitat dels territoris de parla catalana.

Les activitats començaran, a la plaça de la Creu, a les 18.30h, amb una audició de Sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Manresa, amb la col·laboració de la Secció Sardanista de Martorell. Durant l’audició, arribarà la Flama del Canigó, tot creuant el Pont del Diable i recorrerà els carrers acompanyada de la música de la cobla, fins a arribar a la plaça de Vila on es farà l’ofrena de la Flama a l’Ajuntament de Martorell, la lectura del manifest i la posterior encesa del cresol.

A continuació, a les 20.30h, tindrà lloc la trobada i sortida a sopar als voltants de la Font de la Truita (cadascú durà el seu sopar). Finalment, a les 22.15h, es farà la tornada amb les atxes de vent enceses per la Flama del Canigó i posterior encesa del Foc de Sant Joan, al terraplè de darrera de la llar d’infants. Al passeig del Quarter, hi haurà repartiment de coca de Sant Joan i cava amenitzat per música ambient i explosions pirotècniques.

A Esplugues 

A Esplugues, la festa per celebrar Sant Joan es trobarà a diferents espais de la ciutat i els barris del Centre, Can Clota (i l’ACAE), La Plana i Can Vidalet tindran la seva pròpia revetlla.

Les celebracions del solstici d’estiu inclouen sopars amb cava i coca, fogueres i fins i tot algun ball. A les 21 hores, l’Asociación Cultural Andaluza d’Esplugues (ACAE) al barri de Can Clota; a les 21.30 h hi haurà el Sopar de carmanyola de L’Avenç, seguit de ball amb música dj (23 h), tot organitzat per la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular; la revetla que organitza l’associació de veïns de Can Clota, amb discoteca mòbil, començarà a les 23 h a la plaça del Taxi; també a aquesta hora es farà un ball amb orquestra a la revetlla de l’associació de veïns de La Plana (a rambla del Carme), i, a Can Vidalet, la revetlla que del Centro Aragonés de Esplugues i del Centro Cultural Andaluz Plaza Macael serà un ball amb orquestra a la plaça Macael.

La flama i la foguera de Sant Joan

El Centre Excursionista d’Esplugues Espluga Viva serà, com ja és tradició, l’encarregat de baixar la flama del cim del Canigó fins a Esplugues i a prop d’una quinzena de municipis del Baix Llobregat. Al nostre municipi arribarà al Casal de Cultura Robert Brillas, a partir de les sis de la tarda. 

Hi haurà l’encesa del gresol, danses de la Colla de Bastoners d’Esplugues, el seguici dels infants de l’Agrupament Escolta Espluga Viva i la Colla de Castellers. Finalment, el Ball de Diables encendrà la gran foguera del parc Pou d’en Fèlix, l’única foguera del municipi.

A Gavà

Gavà viurà intensament aquest Sant Joan amb música i festa a diversos barris de la ciutat. De la seva banda, i com ja és tradició d’es d’uns anys ençà, diverses entitats locals, han treballat en l’organització dels actes que començaran, a les 20.30 hores, a la confluència de la Rambla amb la carretera de Santa Creu de Calafell. 

En aquest punt, la Flama encesa la nit anterior al cim del Canigó, iniciarà el recorregut per la ciutat. La Flama pujarà Rambla amunt fins a la plaça de Josep Tarradellas on, entre les 20.45 hores i les 21 hores, serà rebuda oficialment i es pronunciaran els parlaments. Des d’allà es farà tot un recorregut per la zona de vianants amb una aturada a la plaça de la Pagesia, per fer algunes actuacions, i tot seguit es continuarà fins la plaça de Jaume Balmes on s’encendrà la foguera de Sant Joan i les entitats participants faran més exhibicions.

La organització explica que “amb l’afany d’implicar més entitats, i sobretot més persones, es donarà la possibilitat a les associacions de veïns que vinguin a buscar una flameta del fanal per encendre els petards de la seva revetlla”. La idea, segons precisen, “és fer arribar la Flama de Sant Joan a tots els racons de Gavà i incrementar la presència de gent al voltant de la foguera”. L’encesa anirà a càrrec de la Cia. General del Foc amb diverses metxes.

La festa seguirà amb una sopar de carmanyola. Durant la vetllada, on hi haurà servei de bar, els assistents podran ballar al ritme de la música en directe i després amb una sessió de DJ fins ben entrada la matinada.

A l’activitat hi participen diverses entitats locals. Tres d’elles com a organitzadores (l’UME, l’Agrupament Escolta i Guia Roc del Migdia i Òmnium Cultural de Gavà) i la resta com a col·laboradors (Companyia General del Foc, Sonaquetomba, Ateneu Popular la Màquia, Club d’Atletisme Gavà, Esbart Brugués, la Mata de Jonc, Amics del Museu, els Castellers de Gavà, l’ANC i els Gegants i gegantons)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here