Protecció civil recorda, un any més, que cal ser curosos en la manipulació d’aquest material per evitar accidents

El ritme de venda de petards i altres productes pirotècnics pitja l’accelerador en els dies previs a la revetlla de Sant Joan. Tal i com ja és tradicional cada any, el mes de juny és on es concentra la majoria de la venda al detall d’aquest tipus de productes, i a mesura que s’acosta la nit del 23 de juny les vendes s’incrementen de manera exponencial. 

Molts opten per adquirir aquests productes per internet, de manera que s’estalvien les cues i aprofiten els descomptes de la venda anticipada.

De moment cebetes, bengales, fonts de colors i coets de tro són el principal atractiu dels nens, que segons els experts són els que acaben decidint la compra de la majoria de famílies. Els pares només controlen que els petards siguin adequats a la seva edat i deixen escollir als més petits, que s’acaben guiant pels colors de les capses.

Els petards es classifiquen en tres categories: els de la categoria 1 són per a majors de 12 anys, els de la categoria 2 són per a majors de 16 anys, i els de la categoria 3 són per a majors de 18 anys. Amb aquesta divisió ja resulta senzill establir quina és la perillositat de cada article, però en qualsevol cas hi ha unes normes bàsiques de seguretat que s’haurien d’observar en tota interacció amb aquests productes: “el primer és no llençar mai cap petard amb les mans, tot es deixa a terra, s’encén la metxa, ens retirem, i que faci el que hagi de fer; utilitzar metxa i no encenedors, sobre tot els menors, que han d’estar sempre acompanyats d’un adult; els coets tampoc es tiren mai amb la ma, per això hi ha els disparadors de coets; i per últim, si s’ha de sortir de casa, cal tancar molt bé les finestres i les persianes”, asseguren els entesos.

A banda d’aquestes normes bàsiques, també s’ha de tenir sentit comú a l’hora de llençar petards. Això inclou, per exemple, no llençar mai petards contra ningú, no encendre cap producte pirotècnic a dins de la llar, no llençar ni manipular petards des de balconades ni finestres, no guardar els petards a les butxaques, no posar-los a prop de la cara ni dels cos, i no fer-los explotar a dins de cap element com capses o ampolles ja que aquests objectes es poden convertir fàcilment en metralla que pot impactar en el cos dels que estiguin més a prop de la deflagració.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers) 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here