“Cap ajuntament governat pels socialistes col·laborarà amb l’organització d’un referèndum”, avisen des de la direcció central del PSOE, davant les declaracions d’alguns alcaldes i alcaldesses del PSC que s’han mostrat favorables a participar-hi del referèndum. “Benvinguts els valents demòcrates del PSC”, ha declarat en resposta el diputat d’ERC Rufián, qui s’ha mostrat crític amb la postura d’alguns càrrecs de la direcció socialista, sobretot amb l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, qui en una entrevista radiofònica, quan li van preguntar per l’1-O, va dir que ignorava de quin referèndum li estaven parlant

“No es col·laborarà” en la celebració del referèndum de l’1-O perquè el PSOE i el PSC tenen “clar el compromís amb el compliment de legalitat” i els socialistes “no recolzen ni emparen aquest referèndum”. I encara que hi hagi alcaldes del PSC a Catalunya que s’han mostrat a favor de la celebració d’aquest plebiscit, el PSOE està disposat a estudiar sancions, si s’escau. 

Per reforçar aquesta postura, el portaveu del partit Óscar Puente, ha desautoritzat públicament a l’alcaldessa d’Hospitalet, Núria Parlon, que aquest divendres va assegurar que els socialistes apel·larien a la comunitat internacional en cas que el Govern decidís aplicar l’article 155 de la Constitució contra Catalunya.

En roda de premsa posterior a l’Executiva socialista, Puente s’ha referit a les paraules de la secretària de Cohesió Social del PSOE, i ha reiterat que el PSOE espera “no haver d’arribar a aquesta situació”, després de la qual cosa ha assenyalat que “l’opinió de Parlon és a títol personal” i “no representa al partit”.

Puente ha resumit la posició dels socialistes en la necessitat d’ “esgotar totes les vies” de diàleg per evitar la ruptura i el respecte a la llei: “La Constitució espanyola està aquí i cal respectar-la”, ha advertit.

Precisament, el portaveu ha insistit en el respecte a aquesta legalitat a l’hora d’advertir als anomenats alcaldes díscols del PSC per la seva postura a favor del referèndum. Puente s’ha referit a les paraules de l’alcalde de Blanes, que ha comparat Catalunya i Espanya amb Dinamarca i el Magrib i ha assegurat que aniria a votar l’1-O per dipositar la papereta del no, però també ha hagut de comentar l’actitud dels regidors de Girona i Terrassa, que s’han desmarcat d’aquesta directriu i han dit que no impediran el referèndum.

Puente ha recordat que la posició del PSOE i el PSC és “claríssima en aquest sentit” perquè “no emparem un referèndum que és il·legal” i que “cap ajuntament governat pel Partit Socialista col·laborarà amb l’organització d’un referèndum que no compartim”.

Pel que fa a les possibles sancions que pugui adoptar la direcció contra aquests díscols, el portaveu ha explicat que encara no han abordat la qüestió però “s’estudiarà”. Així, “valorarem” l’actuació de cadascú “en funció dels procediments que es facin”. 

El dirigent socialista també ha explicat la recepta del seu partit per solucionar la qüestió catalana, on destaca l’aposta per la plurinacionalitat, rebutjada obertament pel Govern del PP.

Sobre aquest tema, Puente ha assenyalat que la del PSOE és “una posició que es va enriquint”. Ha diferenciat entre “dos conceptes de nació”, una que té un caràcter “més cultural” i un altre que seria “més jurídic”. “Només hi ha una nació” en l’àmbit jurídic, que és la nacionalitat espanyola, si bé “després n’hi ha unes altres amb caràcter identitari i cultural, entre elles Catalunya”

Però Puente ha matisat que aquesta és “una aportació al debat sobre l’encaix territorial que no està tancada”, i que se situa “entre el rupturisme dels independentistes i l’immobilisme del PP”. Per al dirigent, no serveix l’argument que Espanya no ha estat mai nació de nacions, perquè tampoc abans hi havia comunitats autònomes. 

El PSOE defineix la plurinacionalitat com “una aportació que no està tancada” entre “el rupturisme dels independentistes i l’immobilisme del PP”.

Una de les primeres reaccions a les paraules de Puente, ha estat la del diputat i portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que ha elogiat al conjunt de càrrecs electes socialistes que han expressat que no posaran traves a la celebració del referèndum de l’1 d’Octubre. 

“Benvinguts els valents demòcrates del PSC”, ha subratllat Rufián, qui s’ha mostrat crític amb la postura del primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i d’altres càrrecs de la direcció, com és el cas de l’alcalde de Cornella de Llobregat, Antoni Balmón, qui en una entrevista radiofònica, quan li van preguntar per l’1-O, va dir que ignorava de quin referèndum li estaven parlant. “El que fa és faltar el respecte, no a nosaltres, sinó a la història del seu partit”, ha asseverat.

Font: Agències (EFE i ACN) 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here