Els catalans jutjats pels consells de guerra del franquisme van rebre aquest dimarts un homenatge al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, en un acte organitzat per la Comissió de la Dignitat i diverses entitats memorialistes. Entre les associacions assistents hi era la d’Ultrarepublicans del Baix Llobregat 

Durant la commemoració es va fer un minut de silenci davant la tomba del president Lluís Compans, s’hi van dipositar flors i es va recitar un poema escrit per Ventura Gassol dedicat a l’assassinat de l’expresident de la Generalitat. 

L’esdeveniment va tenir lloc arran de l’aprovació del Parlament de la llei que anul·la les sentències polítiques del règim franquista. El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, va afirmar que es tracta d’un “moment de joia” perquè van  aconseguir  “trencar la por i el silenci”.

De la seva banda, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va destacar la lluita “dels homes i dones que van deixar la seva vida per allò més preuat que pot tenir una societat: la llibertat i la democracia”. 

Concretament, van participar en l’acte l’Assocació Pro-Immolats per la llibertat a Catalunya, l’Associació d’expresos polítics a Catalunya, l’Associació per la recuperació de la memòria històrica a Catalunya, l’Associació per la memòria històrica republicana i els Ultrarepublicans del Baix Llobregat.

Font: ACN 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here