Donem continuitat a la subsecció dedicada al món casteller del Baix Llobregat, #BaixCastells. A continuació teniu la crònica en primera persona de l’actuació dels Castellers de Castelldefels a la diada d’ahir a Sitges, una diada en què els Grocs van fer história descarregnat el seu primer 5 de 7

El carrer de Sant Francesc de Sitges comença a omplir-se de camises grogues. Es llegeix expectació a la cara de tothom. Encara queda una estona per començar la cercavila que ha de portar els Castellers de Castelldefels fins a la Plaça Cap de la Vila, on se celebrarà la diada. Tots tenen ganes que això comenci. Estan impacients, molt impacients.

Entren a plaça amb pilars caminats. Primer els Minyons de l’Arboç, després la Jove de Sitges, tot seguit la Joves de Valls i per acabar els de Castelldefels. Un pilar preciós que es descarrega sense problemes. Primera fita del dia assolida. I comença la primera ronda. Van tercers i anuncien el 5 de7. Just aquest any els Grocs celebren els 35 anys i el seu sostre és el 5 de 7 carregat. El van carregar ja fa molts anys, al 1994, al Concurs de Castells de Tarragona i el van tornar a carregar l’any passat al Concurset de Torredembarra. No l’han descarregat mai encara… El repte d’avui, doncs, és màxim.

I arriba el moment esperat. Es col·loquen segons, pugen terços i sonen les gralles. Els nervis envaeixen tota l’estructura, que tremola força, però les mides són bones. Amb els quarts ja col·locats, pugen dosos. Els del tres ja s’han col·locat, però els del dos encara no. Entra l’acotxadora del 3 i l’enxaneta fa via i el corona quan tot just s’estan col·locant els dosos del 2. L’acotxadora del 2 no perd ni un segon i, àgil i decidida, es col·loca just a temps perquè l’enxaneta el coroni. Ja el tenen carregat! El castell comença a perdre mides. 

Encara queda feina, no es poden relaxar. La canalla baixa com un coet, surten dosos, tot el castell tremola. Els terços ja són a pinya, ja està, 5 de 7 descarregat! La diada, però, tot just ha començat, i els Grocs es veuen obligats a deixar de banda l’alegria del moment i concentrar-se de nou. Tenen feina. Encara han de descarregar dos castells.

A segona ronda anuncien el 4 de 7. Enguany ja n’han descarregat uns quants. El tenen molt assajat i ja li han perdut la por. El castell puja amb molt bones mides i ferm com una roca. La indecisió de la canalla, però, els obliga a desmuntar-lo. No passa res. Decideixen tornar-lo a intentar a tercera ronda. Aquest cop el castell no té tan bones mides, però també puja ferm i es descarrega sense complicacions. 

I arriba la ronda de repetició. Anuncien el 3 de 7, un vell conegut. No se’n poden refiar, però. Tothom està relaxat, potser massa, i la Tècnica els esperona perquè parin atenció. El castell està fantàstic i, tot i que s’obre una mica a la baixada, es descarrega amb solvència.

La diada està a punt d’acabar. Els Grocs han descarregat el primer 5 de 7 de la seva història i l’han acompanyat de dos castells de 7 més. I ho han fet fora de casa i amb 120 camises grogues a plaça. Què més poden demanar? Doncs sí, encara ho poden millorar. Així, com si d’un truc de màgia es tractés, es treuen del barret cinc pilars de 4 simultanis, cinc pilars preciosos, que pugen i baixen absolutament coordinats, cinc pilars que demostren que els de Castelldefels es fan grans, cinc pilars que arrodoneixen una diada quasi perfecte i que els tornen a emocionar.

La propera parada dels Grocs serà la setmana vinent a Castelló d’Empúries i, una setmana més tard, celebraran la seva diada de Festa Major, una diada en què volen tornar a fer història.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here