La Diputació de Barcelona ha editat una guia sobre rutes de llegendes i rondalles, un conjunt de 22 itineraris pels 12 espais de la Xarxa de Parcs Naturals. Cadascun d’aquests itineraris acosta a racons, paisatges, elements de patrimoni, experiències i llegendes que, a través dels seus personatges, fan viatjar al lector per indrets insòlits, singulars i plens d’història dels diferents espais protegits 

Entre les propostes que es poden seguir, al Parc Natural del Montseny, hi ha l’itinerari pel curs de la riera de Gualba que amb el nom de Les dones d’aigua, es poden descobrir els secrets que s’amaguen a la vall de Santa Fe, o el del bandoler Serrallonga, que ajudarà a conèixer els racons més representatius de la vida del bandoler més famós de Catalunya, una ruta planera entre Viladrau i la Sala, per uns paisatges magnífics.
Al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, una d eles rutes ens porta per la cova del drac, un itinerari a la Mola des de Can Robert, en el que podrem apreciar les formacions geològiques de conglomerats rocosos solcats per canals, monòlits, coves i avencs que el caracteritzen. O la del bandoler Capablanca, una ruta que reconstrueix la història d’una de les nissagues de més tradició a la serra de l’Obac, la família Ubach.

També al Parc del Montnegre i el Corredor hi trobem una ruta singular com és la de l’or de la rectoria d’Hortsavinyà. La ruta transcorre pels voltants de l’església de Sant Llop des d’on es pot gaudir d’una bona panoràmica del conjunt del Montnegre de llevant i el mar, i en la que trobem explicacions sobre la producció de carbó vegetal o la de calç per emblanquinar i desinfectar.

Altres itineraris que la guia ofereix són els de la sirena Falconera, una ruta pel camí de les costes al Parc del Garraf, la de l’ermità oblidat, al Parc del Castell de Montesquiu; la de la Guisla, la remeira, al Parc d’Olèrdola, la de la cova de l’or, al Parc del Foix; la de Cristòfol Colom a Sant Jeroni de la Murtra, al Parc de la Serralada de Marina; la bruixa de la pinta d’or, que transcorre per la Creu de Montcabrer, al Parc de la Serralada Litoral; la del Gegant adormit, pels entorns del pantà de Sau, a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona; o la de la pedra del pas de Barca, un itinerari circular pel Parc Agrari del Baix Llobregat, entre moltes d’altres, fins a completar el total de 22 itineraris.

La guia es pot adquirir en els centres i punts d’informació de la Xarxa de Parcs Naturals o a través de la web de la Llibreria de la Diputació de Barcelona. La Guia s’emmarca dins la col·lecció de guies de la Xarxa de Parcs Naturals en la que hi ha les rutes fotogràfiques, les rutes de patrimoni arquitectònic, les rutes de flora i fauna i les rutes literàries. 

Font: Diputació de Barcelona 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here