Per Jordi Évole no hi ha equidistància respecte a la llibertat de premsa. Així ho mostrava la seva aparició d’ahir al bell mig de Barcelona per, juntament amb la presentadora d’El Matí a Catalunya Ràdio Mònica Terribas, posar veu al manifest redactat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils

El manifest, que ja recull més de 5.000 signatures, ha pres una gran força simbòlica després de les últimes operacions encapçalades per la Guàrdia Civil. El document denuncia coaccions a periodistes, pressions i advertiments judicials. Elements que confronten amb els principis de la llibertat d’expressió i premsa avalats per diferents articles de la Unió Europea i la Constitució Espanyola. 

La veu de Jordi Èvole va ser l’encarregada de representar els periodistes signants davant aquesta ofensiva a la seva tasca. I ho va ser de manera destacada, després que en les últimes setmanes fos assenyalat per alguns dels mateixos companys de professió que ahir defensava. 

Una boràgine que es va iniciar amb el seu article setmanal a El periódicoY cuando despertamos, todo estaba politizado“, i es va tensar encara més amb el posterior “Difamen al equidistante“.

En el cas del primer article, va relativitzar la necessitat de la presència d’estelades com encapçalament d’un homenatge a les víctimes dels atemptats a Barcelona. I allò va comportar ser part de titulars esbiaixats com “Èvole compara l’ANC amb l’Espanya més rància”, que va destacar en el seu següent escrit. Aquest és d’El Nacional però va haver-hi més. Com El Món, que va acabar demanant disculpes a Èvole i rectificant el seu titular. 

Una pràctica repetida per l’associació sobiranista Súmate, que va arribar a publicar a Twitter una foto seva amb to de befa, criticant la seva equidistància entre la tàctica del Govern espanyol i la del Govern de la Generalitat. Les ràpides crítiques a la xarxa, com la d’Ada Colau o Miquel Iceta, van provocar la retirada i disculpa posterior de la publicació per part de Súmate. 

Reconegut defensor de la permanència de Catalunya a Espanya, la presència del periodista de Cornellà va reforçar l’ideari de la resposta a les accions de les forces policials com una opressió dels drets fonamentals, i no com una proclama independentista. Tot i que les forces discordants de les últimes setmanes el criticaven per la seva posició dual – crític amb la resposta del Govern Central, distant amb la proposta sobiranista – el conductor del programa Salvados va defensar, amb somriure a tothora, la llibertat de tots els professionals de la comunicació.

Una professió que, en el seu cas, al no encaixar en cap dels bàndols oposats que estiren la corda del conflicte, és especialment susceptible a pressions. Ara bé, ell, lluny de defugir-ho, manté el focus sobre l’actualitat del procés i estrena nova temporada de Salvados amb una entrevista al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest diumenge vinent. Màxima expectació per aquest diumenge, 21:30h, a La Sexta.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here