El grup polític Unidos Podemos va organitzar diumenge passat una Assemblea entre els diferents càrrecs electes de l’Estat per promoure un pacte dialogat i efectiu per a un futur referèndum a Catalunya. D’allà en va sortir el “Manifest per la llibertat, fraternitat i democràcia”, un document que ha gaudit d’una gran rebuda en forma de signatura entre multitud de personalitats polítiques del Baix Llobregat, especialment entre els membres d’Iniciativa per Catalunya Verd i confluències

L’escrit xoca frontalment amb la política “repressora” del Govern de l’Estat i insta a acabar amb el seguit de detencions, escorcolls, prohibició d’actes i segrest de publicacions que han tingut lloc en els darrers dies a la comunitat catalana. Així, el grup liderat per Pablo Iglesias ha aprofitat per atacar la política del Partit Popular i posicionar-se com una opció de diàleg futurible.

Una festa de color verd

S’ha fet esperar però ha arribat. Amb la que està caient i amb la divisió polaritzada de dos bàndols que no s’aproparan d’aquí al 1 d’octubre, els comuns han trobat un espai per dir la seva. Almenys aquesta ha estat l’opció de responsables polítics com Manel Martínez, l’alcalde accidental de Sant Feliu de Llobregat a partir d’aquest divendres 29, Candela López, l’alcaldessa de Castelldefels durant la primera part de la legislatura, Arnau Funes, regidor a Cornellà de Llobregat i diputat al Grup d’Entesa a la Diputació de Barcelona, o Jordi Gil, regidor a Sant Vicenç dels Horts i Conseller de Cultura al Consell Comarcal del Baix Llobregat, entre molts d’altres.

La coordinadora d’ICV Baix Llobregat, Candela López, va manifestar que “hem fet una crida al diàleg i a l’acord per donar solucions polítiques al conflicte que han creat a Catalunya. Som molts els que creiem que és necessària una proposta que permeti portar a terme un referèndum acordat amb l’estat”.

En la mateixa línea, Jordi Gil, coordinador de la formació ecosocialista baixllobregatina, va determinar que “davant la situació d’excepcionalitat que està patint Catalunya, és necessària la recerca de solucions democràtiques que permetin la negociació política i deixar enrere els enfrontaments de legalitats i la judicialització del conflicte”.

Alhora, el Portaveu d’ICV-EUiA Cornellà, i també del Grup d’Entesa de la Diputació de Barcelona, Arnau Funes, va lamentar l’actitud del govern de Catalunya per “municipalitzar les responsabilitats d’un conflicte nacional” i també del govern d’Espanya per “la seva deriva autoritària i l’atac a drets democràtics elementals”.

Així mateix, va fer un esment a les escridassades que van patir, per part d’un grup d’ultres que van proferir càntics feixistes i que van crear moments de tensió, principalment, per la manca d’efectius policials encarregats de vetllar per la seguretat en un acte en el que hi participaven representants polítics de tot tipus d’institucions.

Tots aquests són signants del manifest. Representants de la comarca. Però tots vinculats a Iniciativa. La festa del color verd.

Tot i això, a fora de l’àmbit del Baix Llobregat, la pluralitat és més gran. Signa el manifesta Pablo Iglesias o Alberto Garzón, però també Carles Campuzano (PDeCAT) o Marta Sorlí (Compromís). Que, juntament amb el PNB, En Marea, EQUO i altres formacions minoritàries van assistir a l’Assemblea de Saragossa per mostrar la seva disconformitat amb la deriva estatal.

La presència dels partits sobiranistes PDeCAT i Esquerra Republicana de Catalunya responia a la voluntat de saludar cordialment la defensa de la democràcia. Ara bé, ERC va asssistir com a observador, únicament, i es va desmarcar ràpidament del manifest. Segons Jordi Martí, el seu representant a l’Assemblea i senador del partit per Girona, la proposta “arriba tard” en un moment en el que s’han creuat línies vermelles que situen gairebé “l’Estat d’excepció”.

Per la seva banda, el portaveu del Partit Demòcrata al Congrés dels Diputats sí va signar l’escrit, valorant així la posició de defensa dels drets democràtics encapçalada per Podemos. Ara bé, sembla que la postura demòcrata va ser una picada d’ullet institucional, ja que a títol individual, la signatura del Manifest dels seus polítics a Catalunya no s’està estenent. De moment, cap dels alcaldes de la comarca pertanyents al PDeCAT han prestat el seu vot de suport al manifest. Ni l’Isidre Sierra (Sant Climent), ni el Joan Ramon Casals (Molins de Rei), ni Xavier Fonollosa (Martorell) ni Maria Mercè Esteve i Pi (Begues).

Això sí, a més dels líders polítics sense una posició radical respecte al referèndum d’arreu d’Espanya, el manifest ha calat també entre la població civil. Més de 24.000 signatures pel moment. Sembla que, a més extensió de les intervencions policíaques, més compromís “amb la democràcia, la llibertat, la fraternitat, el diàleg, la convivència i els drets civils, socials i nacionals”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here