El Ple Municipal de Viladecans, on governen el PSC -que ostenta l’alcaldia-amb ICV-EUiA; va aprovar ahir per unanimitat una declaració institucional per defensar “el diàleg” i la “llibertat de les tasques de qualsevol treballador de l’administració” des de la “imparcialitat”

La proposta escrita va sortir de la Junta de Portaveus, on s’arrepleguen representats tots els grups polítics, i ahir es va reafirmar per unanimitat. Aquesta decisió inclou al PSC, ICV-EUiA, Ciutadans, Viladecans Sí Es Pot, Guanyem-CAP, ERC i la regidora no adscrita Montserrat Herena.

La situació d’acord coral entre els diferents grups polítics davant l’excepcionalitat a dos dies de l’1 d’octubre és inèdita. El document és escarit i breu, però remarca la preocupació per “la intranquil·litat i descontent en gran part de la ciutadania” i subratlla que “per sobre de la discrepància política, està la bona convivència i el respecte”.

De fet, és un escrit que, segons la segona tinent d’alcalde, Encarna García (ICV-EUiA), s’ha redactat “amb pocs qualificatius” per poder facilitar l’acord. En paraules de la sòcia de govern a elbaix.cat, ”totes les parts han evitat la discussió per tal d’afavorir el missatge per la convivència”.

Tammateix, Bàrbara Lligadas, regidora d’Esquerra Republicana, ha matisat que això no significa cap tipus de rebaixa “davant del referèndum” i la votació d’aquest diumenge. Lligadas i els seus companys de partit no van intervenir al ple per l’excepcionalitat de la resposta estatal, però sí van votar tots els punts del dia “per responsabilitat”.

La portaveu d’ERC ens ha informat que van acceptar la redacció d’aquest escrit perquè apel·la al diàleg, una via que el seu partit mai no ha rebutjat i que “fins i tot el Conseller d’Exteriors, Raül Romeva, encara avui, ha repetit a la roda de premsa del Govern”. D’altra banda, ha subratllat que aquesta declaració “és un text de súper-mínims” i que s’havia acordat retirar totes les mocions per evitar la “crispació durant el ple” en un moment crucial.

I aquesta és, per a José Padilla, el portaveu del Partit Popular, la virtut de la declaració. Segons ens ha aclarit, “és un text amb el que ningú està totalment d’acord i a cada partit se li queda curt d’alguna manera”. Ara bé, per a Padilla, és més important avantposar el benestar de la ciutadania de Viladecans que atiar l’odi i “guanyar 4 vots” a un preu que no toca.

Tot això, el mateix dia en que l’alcalde, Carles Ruiz, ha declarat al Matí de Catalunya Ràdio que no descarta que més ajuntaments governats pel Partit Socialista adoptin aquest tipus d’iniciativa que, segons ell, “va molt en sintonia amb la posició del partit”.

Pel que fa a la resta de partits oposats al referèndum, Ciutadans i el Partit Popular, no hem rebut resposta al contactar amb els seus portaveus. En tot cas, Viladecans pot treure pit de ser el primer municipi que, davant l’escalada d’esdeveniments a les últimes setmanes, ha unit a tots els partits polítics per fer una crida al “respecte i la convivència” per sobre de tot.

Per a qui vulgui consultar la declaració completa:

Tots els grups municipals de l’Ajuntament de Viladecans volem expressar la nostra preocupació davant la situació política creada a Catalunya, que ha provocat intranquil·litat i descontent en gran part de la població.

Així mateix, també expressem el nostre suport a l’exercici en llibertat de les tasques de qualsevol treballador de l’administració pública, de manera que puguin realitzar les seves funcions des de la imparcialitat.

Des de l’Ajuntament reafirmem el nostre compromís amb el diàleg com a única via de solució i instem les parts a cercar solucions democràtiques respectuoses amb totes les opinions i sentiments.

Els representants municipals creiem que, per sobre de la discrepància política, està la bona convivència i el respecte entre els ciutadans i ciutadanes de Viladecans.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here