Sant Andreu de la Barca s’està convertint en l’epicentre de la defensa dels drets de tots els ciutadans, també, i en especial consideració per la situació extraordinària, els dels familiars de la Guàrdia Civil

L’últim punt de polèmica és l’acusació sobre dos professors de l’INS El Palau per fer comentaris estigmatitzants sobre la Guàrdia Civil i la seva actuació del diumenge 1. Repassem el que sabem.

Sabem que a Sant Andreu de la Barca hi ha la caserna més gran a Catalunya de la Guàrdia Civil. Això comporta la designació de 200 agents de fora que hi viuen destinats aquí. I amb ells les seves famílies. Sumant, en total, un miler de persones, segons El País.

Tenim coneixement, d’altra banda, que des de l’acceleració dels mecanismes del procés sobiranista, la tensió s’ha elevat en diversos escenaris. Un d’ells són els centres educatius. Amb especial rellevància, l’INS El Palau, un dels que té més presència d’estudiants familiars dels cossos de seguretat espanyols. I és aquí on, arran d’un parell de presumptes comentaris de docents menyspreant als agents de la Guàrdia Civil, els pares i alumnes han fet veure el seu malestar i han cridat a l’aturada d’aquestes actituds conflictives per part dels professors.

Sabem que, segons les acusacions, les frases van ser. Per una banda, “estaràs content amb el que va fer el teu pare ahir”. I en el cas d’un altre professor, “avui no puc fer-vos classe com sempre. Estem molt afectats. La ignorància de la Guàrdia Civil ha quedat en evidència. Només saben fotre pals”. Sempre segons publica el periodista Oriol Güell a el diari El País.

També, i en un altre ordre d’acusacions, El Periódico explica que Bartolomé Barba, agent i coordinador a Catalunya de l’Asociación Española de Guardias Civiles, i altres pares van haver d’anar a buscar als seus fills al col·legi. Tot això després que se sentissin incòmodes i pressionats per sortir al pati a condemnar la violència policial de la jornada del diumenge 1 d’octubre.

Ara bé, també tenim constància que el col·legi ha sortit el pas de les crítiques negant-ho en rotund. En un breu comunicat de la seva pàgina web, amb només dos paràgrafs, l’institut deixar clar que “rebutja les informacions publicades en els darrers dies” i que qüestionen “la pràctica professional” dels docents en un centre on, en quaranta anys, “mai hi ha hagut problemes de convivència”.

Què sabem de la resposta institucional? Que l’alcalde, Enric Llorca (PSC), ha fet un vídeo institucional cridant a la calma, la pau i el compliment de la legalitat. Gens concret sobre la polèmica en qüestió, però ben clar en la línia del Partit Socialista de demanar el compliment de la llei estatal i la recerca de diàleg. S’entén que el missatge anava dirigit al total de la població, no només al món de l’educació, ja que el dia anterior un càmera de Sant Andreu Televisió va patir una agressió mentre gravava el tall a l’A-2 durant la vaga del 3-O.

També s’ha fet públic que un dels departaments de la Conselleria d’Ensenyament, ha engegat una investigació dels fets fins esclarir l’ocorregut. Mentre no es derivi una conclusió, la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FaPac), segons ens ha informat, no prendrà partit ni demanarà cap acció concreta.

Diferents diaris han apuntat que la FaPac ha volgut posicionar-se amb el comunicat d’ahir dimecres on sentenciava que no s’acceptarà la “segregació o estigmatització de cap nen, sigui pel motiu que sigui, en un entorn especialment clau com l’escolar”. Tot i així, des de la FaPac ens han aclarit que aquesta declaració ja estava planificada des d’abans que s’acusés als professors de l’INS El Palau.

Sabem, també, que avui 200 alumnes s’han manifestat davant el polèmic centre. A les 8, l’hora d’inici escolar, s’han presentat immòbils davant el porticó de l’institut per mostrar la seva solidaritat amb els companys que es van sentir ofesos per les presumptes declaracions dels professors. Després d’una estona, s’han reincorporat a l’horari lectiu. Ara bé, també sabem que, després d’intentar parlar amb 3 adolescents d’El Palau, se’ls ha recomanat no fer declaracions als mitjans fins que no es conclogui la investigació per evitar més rebombori.

El que no sabem és el que va passar en aquelles aules. De moment, haurem d’esperar a que el procés d’inspecció avanci, els nervis es calmin i cada òrgan faci la seva funció. De moment, l’únic que s’ha demanat és respecte. I això sabem que està a l’abast de tothom.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here