Les entitats sobiranistes Òmnium Cultural i ANC han convocat una concentració silenciosa unitària a Barcelona, però les convocatòries sembla que es replicarán aquest vespre, a les 20.00h a les places de la Vila de les diverses localitats del Baix Llobregat 

Castelldefels

Comunicat del Govern municipal en relació a les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Davant la decisió de la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela de dictar presó incondicional i sense fiança per als presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, acusats de sedició, el Govern municipal de Castelldefels manifesta el següent:

Denunciem i condemnem les detencions de Jordi Sànchez i de Jordi Cuixart i demanem el seu alliberament immediat. Considerem que és intolerable en una democràcia que s’empresonin portaveus de la societat civil per idees polítiques i manifestacions pacífiques.

Reivindiquem com a propis d’una democràcia les llibertats d’expressió, reunió i manifestació i emplacem a l’Estat espanyol a no trencar la convivència a Catalunya, ni amb detencions amb motivacions polítiques ni amb altres mesures desproporcionades que suposin un atac a les institucions catalanes.

La resposta a la situació en què es troba Catalunya ha de ser política, i no jurídica. Demanem que s’obri un període de diàleg per arribar a un acord digne d’una societat democràtica.

Entenem que mentre Sànchez i Cuixart no siguin alliberats, l’Estat espanyol ha suspès unilateralment la normalitat democràtica a Catalunya. Per tant, ens sumem a les mobilitzacions en defensa de la democràcia que tindran lloc aquesta tarda i convidem a la ciutadania de Castelldefels a participar-hi.

Martorell 

Unes 150 persones s’han acostat, aquest dimarts al migdia a la plaça de la Vila, a la concentració de protesta per les detencions dels presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Els concentrats han escoltat un manifest consensuat per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). El text reclama la llibertat immediata dels dos empresonats i condemna que l’estat espanyol ha tornat a creuar una línia vermella.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha llegit el manifest comú que s’ha pogut escoltar simultàniament a les portes dels consistoris catalans i que denuncia l’empresonament de Sànchez i Cuixart com a “una mesura no pas justa, sinó il·legal. No han comès cap delicte. No demanem clemència. Exigim justícia”. El text recalca que “des d’ahir, a la Unió Europea hi ha presos polítics”, clama per la llibertat “que no es compra ni es ven, ni es negocia ni es demana, la llibertat s’exerceix com el més preuat tresor que hi ha sobre la terra”. I finalitza amb “una crida a tots els organismes internacionals. Ho diem ben alt i ben clar. Help Catalonia”.

Han acompanyat Fonollosa en els parlaments el primer tinent d’alcalde Adolf Bargués i el regidor de Promoció Econòmica, Comerç, Turisme, Règim Interior i Noves Tecnologies Lluís Amat. Molts dels assistents portaven pancartes amb l’eslògan ‘Democràcia’ i han corejat la paraula ‘llibertat’.

Sant Feliu 

L’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha convocat la ciutadania a una concentració, a les 12 h del migdia a la plaça de la Vila, pels fets succeïts el 16 d’octubre, quan la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va decretar presó sense fiança per al president de l’ANC Jordi Sánchez, i el president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart, per un presumpte delicte de sedició.

L’acte ha comptat amb la presència de membres del Govern municipal i portaveus de grups al consistori. L’alcaldessa accidental Lourdes Borrell ha titllat d’inversemblant’ la narració dels fets que exposa el decret, apuntant que els presidents d’aquestes entitats van ser qui van conduir les protestes dels dies 20 i 21 de setembre per vies democràtiques. Per part d’ICV la primera tinenta d’alcalde Lidia Muñoz també ha demanat al govern de l’Estat que aturi aquesta escalada de tensió, per responsabilitat i per protegir la cohesió social. Per la seva banda Rosa Maria Martí, portaveu del PDeCat a Sant Feliu, ha demanat que s’alliberi de manera immediata als presidents d’ANC i Òmnium Cultural.

Esplugues 

Comunicat del govern municipal davant l’entrada en presó dels presidents d’ANC i d’Òmnium Cultural

El govern municipal de l’Ajuntament d’Esplugues ha fet un comunicat sobre l’empresonament ahir a la nit de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que podeu llegir a continuació:

“Quant a la decisió de l’Audiència Nacional de dictar presó incondicional i sense fiança als presidents de l’ANC i d’Òmnium Cultural, des del govern municipal de l’Ajuntament d’Esplugues manifestem:

En primer lloc, el nostre respecte a les decisions judicials, però això no impedeix avaluar el seu impacte i conseqüències, sobretot quan aquests actes judicials tenen aspectes polítics i graviten sobre la convivència ciutadana.

Per això considerem un error aquesta decisió i reclamem la seva revisió, la qual cosa ha d’implicar la posada en llibertat d’aquestes dues persones.

Tal com hem fet al llarg de tot aquest procés, refermem el nostre compromís amb el diàleg, el pacte i la sortida negociada al conflicte, i amb la defensa de la convivència i de la unitat civil de tota la ciutadania sota els valors de la llibertat i la democràcia, que ens emparen a totes i a tots. No volem que una decisió inoportuna i preocupant posi en risc la nostra convivència i augmenti la tensió als nostres espais socials i cívics. No volem que la divisió, el trencament i la intransigència s’apoderi dels nostres barris.

De la mateixa manera que no hem compartit altres declaracions o actuacions, no volem que es dinamitin els febles fils que poden permetre reconduir aquesta situació. Forma part de la nostra responsabilitat evitar ser dominats per reaccions o actuacions extremades que posen en perill qualsevol mínima iniciativa per construir espais de diàleg. Mai una solució política pot ser tractada en l’àmbit judicial.

Ara més que mai reivindiquem que la solució només pot ser política”.
Cornellà

Comunicat de l’Ajuntament de Cornellà davant de l’entrada a presó dels presidents de l’ANC i d’Òmnium Cultural

En relació a la decisió de l’Audiència Nacional de dictar presó incondicional i sense fiança per als presidents de l’ANC i d’Òmnium Cultural, des de l’Ajuntament de Cornellà manifestem:

En primer lloc, el nostre respecte a les decisions judicials, però això no impedeix d’avaluar el seu impacte i conseqüències, sobretot quan aquests actes judicials tenen efectes polítics, i graviten sobre la convivència ciutadana; per això considerem un immens error aquesta decisió i reclamem la revisió d’aquest acte judicial, que impliqui la posada en llibertat d’aquestes dues persones.

Tal i com hem vingut fent al llarg de tot el procés que ens ha dut fins al dia d’avui, refermem el nostre compromís amb el diàleg i la sortida negociada al conflicte, i amb la defensa de la convivència i de la unitat de tota la ciutadania sota els valors de la democràcia, que ens emparen a tots i totes. No volem que una decisió inoportuna i preocupant impliqui augmentar la tensió social als nostres espais socials i cívics, i que aquests siguin llocs de divisió i trencament apoderant-se de les nostres ciutats la intransigència que impedeix el diàleg i l’acord.

De la mateixa manera que no hem compartit altres declaracions o actuacions, no volem que es dinamitin els febles fils que poden permetre reconduir aquesta situació, i forma part de la nostra responsabilitat evitar ser dominats per reaccions o actuacions extremades que posen en perill qualsevol mínima iniciativa per construir espais de diàleg; mai una solució política pot ser tractada en el marc judicial.

Creiem que les dues parts han de construir un acord de mínims, que permeti que la ciutadania s’expressi democràticament a les urnes per obrir una via de diàleg que doni resposta a l’actual situació, i que cerqui solucions polítiques per restablir la política com a marc per dialogar i acordar. Malauradament, ahir es va produir un immens error, i reivindiquem que la solució és política i no judicial.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here