La unitat es posa en marxa gràcies a la coordinació entre l’ICS i l’Hospital Sant Joan de Déu

Des d’aquest dilluns, el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) 17 de setembre del Prat de Llobregat compta amb una unitat d’urgències pediàtriques depenent de l’hospital Sant Joan de Déu que reforçarà l’assistència sanitària a aquesta població al mateix centre. 

Així, el CUAP pot atendre menors de fins a 15 anys amb motius de consulta qualificats com a nivell de triatge 4 i 5, és a dir, patologies d’origen mèdic sense signes de gravetat clínica imminent i patologies quirúrgiques i traumatològiques no greus, és a dir, ferides superficials i traumatismes o contusions lleus. Aquest tipus de patologies són gairebé el 60% de les consultes que cada any rep el servei d’urgències de Sant Joan de Déu.

La col·laboració entre l’Hospital Sant Joan de Déu i l’ICS també permet que els equips d’atenció pediàtrica atenguin la demanda de la població menor de 15 anys però, en cas de necessitats, s’estendrà fins als 18. La unitat cobreix les franges horàries de 15h a 22h, els dies laborables i de 10 a 22h els festius i caps de setmana, de manera que es garanteix la demanda actual d’atenció pediàtrica urgent del CUAP d’un 70% el dia laborable i d’un 88% els festius i caps de setmana. 

La resta d’horaris, els pacients seran atesos per metges i infermeres del mateix CUAP i comptarà amb un sistema permanent d’interconsulta en temps real a càrrec d’un pediatra consultor ubicat a urgències de Sant Joan de Déu. Aquest sistema remot suposa una experiència pionera en atenció a les urgències, ja que en situacions clíniques complexes es podrà connectar per videoconferència amb un professional de l’hospital. 

En cas que sigui necessari el trasllat d’un pacient a l’HSJD, se seguirà el procediment habitual, es coordinarà amb el SEM per gestionar el transport sanitari, mentre que si es pot traslladar amb mitjans propis, es coordinarà amb el cap de guàrdia. Ara fa un any ja es va posar en marxa una experiència similar al CUAP Pura Fernández de l’Hospitalet de Llobregat. El CUAP 17 de setembre està en funcionament des del novembre de 2013.

Font: ACN 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here