Finalment, trencament. Feia 10 dies que l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, anunciava a Twitter que el suport del PSOE al 155 “canviava moltes coses”. Seguidament afegia que, com a alcalde, “prendria les mesures oportunes” per oposar-se a tal article. Avui dilluns, amb la signatura dels decrets per deslligar al Partit Socialista del govern municipal que entraran en vigor demà, la trencadissa és oficial.

En declaracions a Ràdio Molins, l’alcalde i diputat de Junts Pel Sí ha recalcat que “amb la situació actual, se’ns fa impossible governar amb el PSC-PSOE”. Tenint en compte que Casals entén la legalitat catalana i presenta l’Ajuntament com un ens de defensa acèrrima de les institucions catalanes, ha explicat que no pot estar a govern amb qui ho entén “totalment al contrari”.

També ha fet referència a les demandes socialistes d’última hora. Com les de Pep Puiggarí, el número dos del partit vermell, que aprofitava el digital Viu Molins de Rei per reclamar que Casals escollís què li pesava més “la motxilla d’alcalde o la de parlamentari”. En aquesta línia, l’alcalde de Molins ha insistit que no és una demanda seva, sinó que ha estat consultat amb els militants, els quals li han demanat de manera conjunta que es trenqués l’acord de govern.

La separació va ser aclarida dimecres passat com una decisió “estrictament política” segons declaracions de l’alcalde a l’agència Efe. Va assegurar que, si es feia, no seria per motius personals ja que “no hi havia cap problema” amb uns “bons companys de govern”. Tot i així, en els darrers temps, amb l’escalada de transcendència sobiranista i el referèndum de l’1-O, la camaraderia acostumada als actes públics entre el batlle molinenc i el líder socialista Xavi Paz ha quedat relegada a un segon pla, mentre que ha pres força l’acompanyament amb altres representants, com els d’ERC.

Les primeres reaccions per part dels socialistes catalans ja han arribat a través d’un comunicat al seu portal web comarcal. El més tocat, Paz, que ha denunciat que “la incoherència de l’alcalde obre una etapa d’inestabilitat que acabarà afectant als ciutadans”. En la mateixa tendència, el secretari del PSC al Baix Llobregat, Antoni Poveda, lamenta que s’hagi “traslladat la crisi de Catalunya” a un municipi i s’ha mostrar perplex davant aquesta actitud del PDeCAT, que “diu buscar l’enteniment i col·laboració pel futur” del territori català.

Així, es posa fi a sis anys d’idil·li entre la que era el grup de Convergència i Unió i el PSC a Molins de Rei. Del pacte amb alcaldia bianual que van acordar a la legislatura del 2011-2015, van passar a aquest nou on, per la superioritat de regidors del partit catalanista, es va prendre l’alcaldia completa. Els 6 elegits de CiU i els 5 del PSC valien per sostenir un govern en majoria sobre els 21 regidors municipals. Fins ara, que, com a conseqüència del trencament s’obren diversos fronts a l’hora de governar la ciutat.

La possibilitat més factible per a CiU és la d’incloure al govern municipal als tres regidors d’Esquerra Republicana, una de les parts més actives en la demanda del trencament amb els socialistes. La seva cap de llista, l’independent Sílvia Guillén, va arribar a demanar el trencament a la xarxa social Twitter si el grup socialista molinenc no s’oposava efectivament al 155.

Un altre punt, més complicat, serà el d’intentar incloure als quatre regidors de la CUP Molins de Rei i fer un bloc local que defensi plenament el mandat del Parlament, com diu Casals, “els següents mesos”, on serà necessari tot el suport municipal.

I com a última opció, al partit convergent sempre li quedarà l’opció de governar en minoria i buscar pactes puntuals per tirar endavant la política municipal. Ara bé, tenint en compte la còmoda coalició que han conjuntat els darrers anys, tot apunta a que buscarà, mínim, un company pel que queda de legislatura.

En tot cas, demà en sabrem més detalls, quan entri en vigor el decret de separació dels pactes de govern, quan hagi passat el Ple Municipal d’avui a Molins de Rei i quan Joan Ramon Casals comparegui a partir de les 11:00h del matí en roda de premsa per donar més detalls d’aquest trencament definitiu.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here