Aquell 21 d’octubre, el dissabte que es va anunciar l’aplicació de l’article 155, molts socialistes catalans es van veure confrontats. El suport a una mesura que intervindria Catalunya del partit que els representa a Espanya, el PSOE, va fer que alguns alcaldes del PSC reclamessin una oposició frontal. Al Baix Llobregat, trencant el front unitari, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va piular a Twitter que, d’aprovar-se al Senat, “hauria de reflexionar molt”

Han passat 13 dies des d’aquella declaració submergida al brunzit de la xarxa. I avui, tot responent a les preguntes d’elBaix.cat, Rivas ha assegurat que aquella “reflexió” se centrava “en clau de municipi”. Ha descartat qualsevol tipus de fuga i ha remarcat el seu suport total a un Partit Socialista de Catalunya que “no ha virat en els seus objectius” i que continua tenint com a eix principal “el diàleg”.

Així, el batlle esparreguerí s’ha desmarcat de la decisió d’ahir de Jordi Ballart, l’alcalde de Terrassa, de marxar del PSC i deixar el seu càrrec municipal. Tot i respectar la decisió de Ballart, per a Eduard Rivas l’opció més encertada hauria estat la de discutir en privat les inquietuds amb la direcció del partit. “No per ocultar res, sinó per companyerisme” ha conclòs.

De la mateixa manera, cal recalcar que, mitjançant Twitter, l’endemà de l’anunci del 155, Rivas es va “sumar” a la declaració conjunta de quatre alcaldes socialistes que s’oposaven al polèmic article. Entre aquells hi havia Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, que va abandonar l’executiva del PSOE, i el mateix Jordi Ballart, però també els encara alcaldes Josep Mayoral (Granollers) i Ignasi Giménez (Castellar del Vallès).

Tot i això, Rivas ha remarcat que ell es deu “als socialistes de Catalunya” i no al PSOE, d’on “ni sóc militant, ni tinc incidència”. I ha volgut clarificar que si algun dia es sentís fora de la lògica del PSC, marxaria intentant “fent el mínim mal possible” al seu partit.

La política de la serenor

En un altre pla, l’alcalde d’Esparreguera ha fet un crit a la serenor com a mètode efectiu, per contraposició a “la política des de l’estomac”. Per a Rivas, cal més anàlisi i menys radicalismes polaritzats. També avui, en l’aparició al programa Tot el que passa a Ràdio Esparreguera, ha carregat contra la “política a cop de tuit”, tot mati sant que la complexitat és impossible de copsar en una piulada.

Aprofundint, ens ha explicat a elBaix.cat la seva teoria de la situació política convulsa basada “en capes”. Per a ell, hi ha tot un seguit de nivells d’informació que es superposen i col·lapsen alguns missatges. “La primera capa és la immediatesa, ‘han empresonat als consellers’, per exemple. La segona neix de l’anàlisi, i on podríem debatre la separació de poders, que jo mateix em qüestiono. La tercera seria aquest ambient enrarit de campanya pre-electoral que endureix les posicions dels partits…”.

I amb el seu to serè, Rivas ha anat enumerant i concretant aquesta ceba informativa que tants punts ha arribat a tocar, d’Europa al municipalisme. Un escenari que ell reclama “que es calmi” i defugeixi “els posicionaments durs”.

També a Ràdio Esparreguera ha negat cap esquerda seva amb el PSC, però ha titllat de tebi el comunicat socialista d’ahir, que, després de l’empresonament dels nou consellers del Govern català “acatava les decisions de la justicia” però les catalogava de “desproporcionades”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here