El compositor de Collbató, Ferran Palau, publica aquest divendres el seu tercer disc en solitari, ‘Blanc’ (Halley Records)

Es tracta d’un treball “lluminós” que, segons el propi músic, té aparença d’inofensiu tot i que en realitat “és una espina que es clava”. Palau ha apostat per uns temes amb interpretacions obertes perquè cadascú “entri en l’atmosfera” i hi posi la seva història i vivències. El nou disc s’identifica amb el gènere que han batejat com a “pop metafísic”. Segons Palau, es tracta d’una manera d’entendre el caos i “gaudir-lo” en què les pròpies preguntes “aporten la resposta”.

El cantant de Collbató (Baix Llobregat) ha explicat a l’ACN que busca la sonoritat de les paraules, la ritma i la rítmica però que no li interessa “ni parlar de res en concret ni ser congruent”. El compacte amb deu temes ofereix sons reverberats a partir de diferents models de teclats i de pedals de guitarra.

Ferran Palau ha admès que el nou treball segueix una línia “continuista” respecte el seu darrer àlbum ‘Santa Ferida’ i que es distancia de ‘L’aigua del rierol’. A diferència d’Anímic, segons el músic, ‘Blanc’ parteix d’un imaginari completament “diferent” perquè “té més cançó, més lletra i és més fluid”.

Pel que fa al títol de l’àlbum, Palau ha indicat que l’ha escollit perquè el color blanc pot tenir diversos significats. “És infinit, és immensitat, pot ser l’infinit absolut o l’absència de qualsevol cosa. És el tot i el res al mateix temps”, ha assegurat en una entrevista amb l’ACN. Influències de Stranger Things i Twin PeaksEl cantant ha subratllat que per crear l’atmosfera de ‘Blanc’ s’han inspirat amb la banda sonora de les sèries de televisió Stranger Things i Twin Peaks. “Nosaltres no som de ‘plugins’ perquè ens agrada tocar els instruments. Per crear aquesta ambientació hem fet servir diferents sintetitzadors, models de teclats i pedals de guitarra”, ha explicat.

De fet, pel tema ‘Serà un abisme’ han utilitzat un pedal de guitarra que desafina lleugerament les notes i hi afegeix una petit ‘delay’. La utilització d’aquestes eines ha portat a Palau crear “una sensació de vapor, de calor i d’estiu feixuc”.

Interès per l’inconscient

Un bon moment per composar és, segons l’artista, aquell en que es fa la migdiada i “encara no estàs adormit del tot”. “Si tinc una melodia al cap, les frases bones em surten en aquell moment. Tinc la gravadora posada i m’enregistro. Al cap d’uns dies m’ho miro i em surten les lletres”, ha indicat.

Palau s’interessa per aquelles melodies i lletres sorgides sense el control de la ment, les no racionals. “No tinc ni idea del que explico”, ha sentenciat. “No sé de què van les cançons però sé les situacions que les provoquen”, ha dit. Així, les lletres “són sensacions”, “vaporoses” i “volàtils”. Palau ha expressat que pot estar mig any fent la lletra d’una cançó i que com menys sentit té “més li agrada”.

El procés de creació de ‘Blanc’ ha estat “lent” i s’ha allargat durant tres anys. El membre i compositor dels Anímic presentarà el disc en directe el 22 de març a l’Apolo en el marc del Curtcircuit. Palau també recuperarà alguns dels temes de ‘Santa Ferida’ i compartirà escenari amb El Petit de Cal Eril. El disc ofereix temes com ‘Flor espinada’, ‘Serà un abisme’, ‘Res’, ‘Miratge’, ‘Novella’ o ‘Lana’.

El pop metafísic de Palau

El nou disc s’identifica en el “nou gènere musical” batejat per Palau com a pop metafísic i també es pot apreciar en el nou disc del ‘Petit de Cal Eril’. Tal com ha apuntat, és un gènere inventat conjuntament amb Joan Pons. “El pop metafísic és un concepte molt volàtil. Podríem dir que és un refugi, una cosa introspectiva”, ha afirmat. El músic també ho ha definit com “un raconet que no pots compartir amb ningú”.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here