Les Festes de la Carxofa Prat s’iniciaran amb el Març Gastronòmic i comptaran amb un ampli cicle d’activitats fins a finals d’abril

La ciutat baixllobregatina, un dels principals productors de carxofa de l’entorn metropolità, vol compartir així la seva oferta agrícola i gastronòmica de proximitat amb l’hortalissa emblemàtica del Prat i del Baix Llobregat amb veïnes i veïnes de localitats properes i d’arreu de Catalunya.

Al Prat es produeixen prop de 1.000 tones de carxofa a l’any en gairebé 100  hectàrees de conreus, segons les darreres dades disponibles del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat (2016). La major part de la Carxofa Prat es destina a Mercabarna per al consum metropolità.

Març Gastronòmic

El tret de sortida de les festes serà el Març Gastronòmic, les IX Jornades Gastronòmiques del Pota Blava -l’altre producte emblemàtic de la ciutat- i la Carxofa Prat, organitzades per l’Ajuntament i l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT) del Baix Llobregat.

En total hi participaran una trentena de restaurants, que oferiran menús elaborats amb aquests productes entre l’1 de març i el 8 d’abril. El Prat serà la capital de l’activitat, que s’estendrà cap a nou ciutats més del Baix Llobregat, l’Hospitalet i Barcelona. Aquesta edició estarà apadrinada per Albert Mendiola, Cuiner de l’Any 2017.

La Carxofada del Prat i l’Escarxofa & Jazz

Al mes d’abril també cal destacar altres cites gastronòmiques i culturals, entre les quals destaca La Carxofada del Prat, que se celebrarà el dia 15 al Parc d’En Fondo d’en Peixo i s’acompanyarà d’activitats familiars. Prèviament, el dia 8, l’entorn de la Capsa acollirà el clàssic Escarxofa & Jazz, que oferirà als participants un maridatge perfecte entre bona música i arròs amb carxofes.

Fira Tapa

El punt i final a la Festa de la Carxofa serà el Fira Tapa, que se celebrarà tot just abans de Sant Jordi, els dies 20, 21 i 22 d’abril. La plaça de Blanes acollirà una mostra de tapes, elaborades amb Carxofa Prat, creades per diferents restauradors de la ciutat. S’hi podran tastar les seves propostes gastronòmiques i gaudir d’actuacions musicals i infantils en directe.

Els que vulguin comprar Carxofa Prat o qualsevol altre producte de temporada també ho podran fer cada dissabte al matí, al Mercat de Pagès de la pl. de Pau Casals, on els agricultors hi venen directament, sense intermediaris.

Història de la carxofa al delta

Al delta del Llobregat, la Carxofa es va començar a conrear a principis del segle XX, coincidint amb l’arribada dels conreus de regadiu a la zona. Amb prop de 100 anys d’història, destaca pel seu sabor gustós i suau i la seva qualitat. Actualment hi ha 241 hectàrees de regadiu a la demarcació de Barcelona, majoritàriament al Baix Llobregat, on es conrea la varietat de carxofa Blanca de Tudela, la més estesa a la península ibèrica.

La zona del delta del Llobregat és òptima per al seu conreu, perquè és un terreny al·luvial que ha acumulat material sedimentari durant molts anys i ha generat unes terres riques en minerals i de gran fertilitat. A més, el delta, proper al Mediterrani i envoltat per les muntanyes de Collserola, Montbaix-Montpedrós i Garraf, és una àrea protegida contra els canvis bruscos de temperatura, amb un clima propici a la producció agrícola de qualitat.

Font: Ajuntament del Prat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here