La festa gastronòmica, que tindrà lloc el 18 de març, és un atractiu turístic a l’entorn metropolità. Dijous, dia 5 de març, es va presentar durant una roda de premsa la propera edició de la Carxofada de Sant Boi de Llobregat, que tindrà lloc el diumenge 18 de març com a activitat central del Mes de la Carxofa. L’alcaldessa, Lluïsa Moret, va definir aquesta festa gastronòmica popular com “el símbol de l’estratègia de ciutat per definir el Sant Boi del 2030”

Galeria de fotos

Lluïsa Moret va vincular la Carxofada amb alguns dels principals actius de l’ aposta estratègica de Sant Boi per esdevenir una ciutat saludable i sostenible: un entorn natural privilegiat, una gran extensió de terreny al parc agrari, una excel·lent producció agrícola de proximitat i una gastronomia de qualitat i saludable.

L’alcaldesa també va definir la Carxofada com “un instrument d’atracció turística per a les persones de l’entorn metropolità que vulguin venir a gaudir-ne i a visitar una ciutat que està reinventant-se”. 1.350 persones de fora de Sant Boi van participar en la darrera edició de l’activitat.

La regidora de Comerç, Turisme i Fires, Elena Amat, va afirmar que ” dues paraules, qualitat i passió , resumeixen la Carxofada i en són el fil conductor”. També ha recordat que Sant Boi de Llobregat és el primer municipi productor de carxofa del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Carxofada 2018

La 19a Carxofada de Sant Boi tindrà lloc el diumenge 18 de març a la plaça de l’Ajuntament i la rambla de Rafael Casanova, organitzada per l’associació Degusta Sant Boi i l’Ajuntament de Sant Boi amb la col·laboració de la Cooperativa Agrària Santboiana i el Parc Agrari del Baix Llobregat.

Els restaurants de l’associació Degusta Sant Boi oferiran aquell dia un menú de degustació gastronòmica . Un representant de l’associació ha presentat a la roda de premsa aquest menú, que estarà format per 5 plats i un postre amb carxofa (preu dels tiquets: 15 €; venda anticipada: 12 €).

Plats

-Hummus de carxofa amb oli d’espècies

-Mandonguilles amb sípia i carxofa

-Farcellet de carxofa i verduretes amb salsa Kimchi

-Carxofa a la brasa i calçot confitat del Parc Agrari del Baix Llobregat amb romesco

-Arròs amb calamars i carxofes

-Pa de pessic amb cremós de regalèsia i merenga de carxofa

Al llarg de la Carxofada, de les 10 a les 19 hores, es faran activitats com ara un exhibició i ballada ‘country’, una trobada de puntaires o una ‘masterclass’ de zumba. Durant tot el dia es podran comprar carxofes de la Cooperativa Agrària Santboiana al punt de venda que estarà situat a la plaça de l’Ajuntament.

Les xifres de l’any passat

3.000 persones van participar en l’edició de 2017 de la Carxofada (el 45%, de fora de Sant Boi). En aquella ocasió es van servir 1.800 menús (9.000 àpats), per als quals es van utilitzar 1.050 kg de carxofes. Al punt de venda de la Cooperativa Agrària Santboiana es van vendre 1.000 kg més de carxofa.

El Mes de la Carxofa

Per tercer any consecutiu, la Carxofada de Sant Boi se celebra dintre de la iniciativa Mes de la Carxofa. Una vintena de restaurants i bars de la ciutat inclouran durant tot el mes de març a les seves cartes plats o tapes elaborats amb carxofes de l’entorn. L’entitat SomBici i el restaurant SomBò organitzen per als caps de setmana sortides en bicicleta pel Parc Agrari i visites a pagès amb dinars o tasts de carxofes.

Un producte ‘made in Sant Boi’

La carxofa és el producte agrícola més característic de Sant Boi i del Parc Agrari del Baix Llobregat i un signe d’identitat del municipi. La varietat que s’hi produeix és la que es coneix com a carxofa blanca de Tudela. El clima mediterrani és ideal per a aquest producte pèrquè els terrenys de la zona són molt fèrtils i hi ha poques gelades.

Cooperativa Agrària Santboiana

Els 10 productors associats a la Cooperativa Agrària Santboiana, que treballa per comptar amb una marca pròpia, destinen 60 ha al cultiu de la carxofa i venen a l’entorn de 550.000 kg l’any, principalment a Mercabarna. En el marc d’un nou projecte, actualment es destinen 2 ha de la varietat Symphony per tal de comercialitzar-les a França.

Font: Ajuntament de Sant Boi

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here