Molts plens municipals d’arreu de la comarca van acordar adherir-se a la vaga feminista convocada per al 8 de març, Dia Internacional de les Dones, per conscienciar que sense les dones, el món s’aturaria, i també per denunciar les situacions de discriminació i violència masclista

La moció aprovada per àmplies majories plantejava, entre d’altres, donar suport a la vaga general feminista “en qualsevol dels formats plantejats, facilitant que les treballadores i treballadors de l’Ajuntament i empreses municipals es puguin adherir a la vaga”.

Seguint aquest esperit, ahir es van fer parades laborals i concentracions a les 12 hores davant dels ajuntaments, com a actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones.

A Esplugues s’hi van aplegar unes 200 persones. En el text, llegit per l’alcaldessa, Pilar Díaz, es va reconèixer que “la justícia de gènere i els drets de les dones són un element estructural en tota política pública que persegueixi un món, un país, un territori o unes ciutats cohesionades i inclusives” i que “la transformació del sistema patriarcal té un impacte per a tota la societat. Trenca ambla mirada única, androcèntrica i heteronormativa del món”.

Així mateix, va fer una crida a reivindicar “la sororitat com a instrument polític de gènere, definit per Marcela Lagarde com “l’aliança feminista entre les dones per canviar la vida i el món en un sentit just”’ i acaba dient que “continuem defensant amb fermesa el nostre compromís en el suport i desenvolupament de les polítiques de gènere en el món municipal i en una major representativitat política de les dones”.

A Martorell prop de 200 persones es van concentrar ahir al migdia a la plaça de la Vila per assistir a la lectura institucional del manifest del Dia Internacional de les Dones. La regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, va llegir el text per reclamar la igualtat efectiva entre homes i dones, lluitar contra la bretxa salarial i demanar que les dones formin part de la presa de decisions en tots els àmbits.

Dalmau va remarcar que “des del món municipal donem suport a les reivindicacions de la vaga, que va més enllà del que s’identifica com atur laboral perquè la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida”, per això hi donem suport i us animem a participar a les aturades previstes, en franges de dues hores, matí i tarda que han convocat els sindicats.

El manifest va posar l’accent en les diferències salarials reals entre homes i dones per la mateixa feina. Segons les últimes dades de l’Eurostat és un 14,9%. Quan es creu que “això no és important” o quan es manifesta que “en això nosaltres no ens hi posem” és quan la societat, el poble, les dones i els homes, ens hem de rebel·lar, posar-nos de peu i dir “no, aquesta no és la societat on vull viure. No aquestes no són les decisions que ha de prendre el govern”. “La bretxa salarial, és una forma més de violència envers les dones, la violència econòmica”; sentenciava el manifest de Martorell.

A Sant Feliu de Llobregat, l’alcaldessa accidental i regidora de Dones i Polítiques d’Igualtat, Lidia Muñoz, va presentar l’acte acompanyada d’altres regidores de l’Ajuntament, d’integrants del Consell Municipal de les Dones, i de representants de diferents àmbits. Muñoz posat en valor que “aquest no és un 8 de Març qualsevol, avui és un dia històric en què les dones del món estem cridades a la vaga, un dia en què aturem el món”.

L’alcaldessa va donar pas a Sònia Mataró, educadora social i portaveu de les treballadores del SIE Baix Llobregat, qui va reivindicar la precarització de les condicions laborals de les treballadores d’aquest servei i la manca de recursos destinats a serveis com tan necessaris com el d’Intervenció Especialitzada en violència masclista. La treballadora del SIE va afirmar que “recolzem la vaga feminista, en definitiva, per denunciar la manca de voluntat real per eradicar la xacra de la violència masclista”.

En representació d’un sector altament feminitzat com és el de la neteja d’edificis va intervenir la Berni, denunciant que les millores d’aquest tipus de serveis i les reduccions en la seva despesa sempre passen per la precarització de les treballadores. En el marc d’una vaga que en el cas de les treballadores del sector era de 24 hores perquè en paraules de la Berni, “no estamos dispuestas a consentir la pérdida de poder adquisitivo ni de derechos de la trabajadoras del sector que hemos conseguido durante tantos años”.

A continuació va intervenir Ana Romero, qui des de la seva perspectiva d’emprenedora, botiguera i mare va reivindicat que “hoy paro, pero no por mí, sino por mi hija y todas las hijas del mundo, porque ellas no tengan que reivindicar nada en este día, porque en un futuro la igualdad sea algo real, como la conciliación”.

La darrera intervenció va anar a càrrec de Leyla, qui en representació de les joves estudiants va tenir paraules, entre d’altres, per a “les mares que carreguen doble feina, les cuidadores de gent gran que estan oblidades, les cuidadores de familiars amb discapacitats i totes aquelles dones que tiren endavant amb la seva llar i fills, i que per desgràcia no poden ser avui aquí perquè no poden perdre un dia a la feina. Nosaltres estem per vosaltres”.

A Gavà, a la zona delta, centenars de persones es van concentrar també ahir al migdia a la plaça de Jaume Balmes, al davant de l’Ajuntament de la localitat, per defensar els drets de les dones.

En el decurs de la concentració es va llegir un manifest i l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va adreçar unes paraules a totes les persones assistents. Sánchez es va mostrar convençuda que la del 8 de març de 2018 seria “una jornada que pot esdevenir històrica i que és l’inici de molts canvis que han de venir, canvis que són absolutament necessaris ja que estem vivint uns moments de regressió de moltes de les conquestes que havíem aconseguit en imposar-se polítiques neo-liberals que reforcen un model de societat que no és el que els dones i les feministes defensem”.

Sánchez va ser prou clara en recordar que el sistema que defensen les dones “no rebutja als homes ni a ningú, sinó que vol assolir un món més just i una societat més justa on els homes i les dones tinguem les mateixes oportunitats i els mateixos drets”.

Manifestació unitària

Enguany la commemoració del 8 de març va queda reduïda als actes del matí perquè la tarda, a diferència d’altres anys anteriors, no es feien activitats de sensibilització sinó que es convidava la ciutadania a participar en la manifestació unitària de Barcelona, que es va iniciar a les 18.30 h a Passeig de Gràcia.

200.000 persones van assistir a aquesta manifestació, la més multitudinària de la història en un 8 de març i on el Baix Llobregat va tenir una representació important tant d’assistència com institucional, amb una pancarta unitària: “El Baix Llobregat 100% feminista”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here