El lliurament dels guardons va tenir lloc ahir tarda en el decurs del II Congrés de Govern Digital que se celebra fins avui al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Els Reconeixements d’Administració Oberta distingeixen els ens locals que han destacat en la implantació i ús dels serveis d’Administració digital a les seves organitzacions. Inclouen set categories, sis d’elles per a ajuntaments segons el nombre d’habitants, i una per a Consells Comarcals. L’Ajuntament de Gavà ha estat distingit dins la categoria d’ajuntaments de 20.001 a 50.000 habitants.

Els premis s’atorguen d’acord amb els indicadors objectius que recull el Consorci AOC, analitzant les pàgines web dels ens locals i l’ús dels serveis del mateix Consorci. Es valora que l’Ajuntament o Consell Comarcal disposi de carpeta ciutadana, tingui seu electrònica, ofereixi perfil del contractant, permeti tràmits en línia, enviï notificacions electròniques, accepti factures electròniques, intercanviï dades d’altres administracions, sigui entitat de registres T-CAT o IdCat; tingui un portal de transparència al seu web o disposi de Finestreta Única Empresarial Local, entre altres aspectes.

Els reconeixements s’han atorgat en el II Congrés de Govern Digital, organitzat per la Generalitat, el Consorci Localret i el Consorci AOC, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el CCCB. Esdevé un espai de trobada i d‘intercanvi de coneixement, amb experiències i debat sobre les infraestructures que han de permetre una bona governança i una gestió pública eficient, estructurant una administració oberta i innovadora.

Sant Feliu

L’Ajuntament de Sant Feliu ha rebut el primer premi en els Reconeixements d’Administració electrònica a nivell de Catalunya, i el primer premi en la categoria de municipis d’entre 20.000 i 50.000 habitants. Aquestes distincions, que entrega el Consorci de l’Administració Electrònica de Catalunya (AOC), premien com ja hem explicat, diverses administracions públiques que destaquen en la implantació de l’Administració digital en les seves organitzacions.

En representació de l’Ajuntament santfeliuenc, va recollir el premi el regidor Manuel Leiva. Els Reconeixements d’Administració Electrònica de l’AOC s’atorguen en base a uns indicadors que ofereix el propi Consorci, i que analitza els webs dels ens locals i l’ús dels serveis que aquest mateix ofereix. Pel que fa al guardó en la categoria de municipi d’entre 20.000 i 50.000 habitants, Sant Feliu comparteix el primer premi de manera conjunta amb l’ajuntament de Terrassa.

Encara en l’àmbit de l’administració electrònica, cal destacar la destacable posició assolida per l’Ajuntament en un rànquing sobre Open Data publicat aquesta setmana. L’organització apareix el número 16 de l’Open Data Ranking, que avalua les iniciatives sobre dades obertes en base a indicadors tant destacables en l’Ajuntament santfeliuenc com la participació o la informació.

Gavà

Al congrés, l’Ajuntament gavanenc ha aportat les seves experiències en matèria de transparència i innovació, amb la intervenció del tinent d’alcalde Jordi Tort sobre el projecte “Cèl·lules d’Innovació”, un projecte intern de treball col·laboratiu que va néixer el 2017 amb un doble objectiu: abordar nous reptes per millorar l’espai de relació amb la ciutadania, i generar i potenciar noves formes de treball internes per poder donar un valor afegit al potencial del personal.

El Secretari de l’Ajuntament, Roger Cots va intervenir sobre el Reglament Europeu de Protecció de Dades, i la cap de la Unitat de Serveis Informàtics, Carme Lavado, sobre el portal de dades obertes Gavà Obert, que ha rebut un nou reconeixement públic.

El web municipal Gavà Obert ocupa la cinquena posició de l’Open Data Ranking, publicat la setmana passada per l’empresa 8 Wires, especialitzada en la innovació i solucions basades en dades. S’han avaluat les iniciatives Open Data de 32 ajuntaments espanyols, seleccionats prèviament entre els 75 que han impulsat projectes de dades obertes. En la valoració s’han tingut en compte 7 aspectes claus: usabilitat, participació, reutilització, accessibilitat, catàleg, data set i informació. Gavà comparteix la cinquena posició amb Alcobendas i Manlleu amb 11 punts.

Gavà Obert es va posar en marxa el juny de 2014 com a resposta a la voluntat política de l’Ajuntament de fomentar la transparència i el control democràtic de la gestió municipal. Possibilita que la ciutadania pugui tenir accés a la mateixa informació que poden consultar tots els regidors i regidores del Consistori, des de qualsevol estadística rellevant fins a la comptabilitat municipal.

Gavà Obert també genera innovació i riquesa, atès que amb l’obertura de les dades qualsevol persona pot aprofitar-los per generar nous serveis i aplicacions, així com complementar aquells que presta l’Ajuntament. En última instància, és possible crear serveis en col·laboració amb l’Ajuntament. Per facilitar l’ús i explotació de les dades, incorpora uns vídeos tutorials.

Gavà Obert va ser el primer portal municipal “5 estrelles” de l’Estat espanyol, segons la classificació creada per l’inventor d’Internet Tim Berners-Le, en complir tots els requisits: la transparència, la participació ciutadana i, la possibilitat d’utilització de les dades per generar valor públic. El 2015, va ser distingit com a finalista en el V Congrés Nacional d’Interoperabilitat i Seguretat (CNIS), i l’any passat va ser nomenat millor portal de dades obertes de Catalunya en la jornada Open Data Day, organitzat per BCN Iniciativa Open Data i Ideograma.

Gràcies a la fiabilitat i rigorositat que ofereix el portal d’Open Data, l’Ajuntament, amb la vocació d’anar més enllà de la transparència i incidir en el retiment de comptes, ha posat en marxa dos portals on es pot fer el seguiment, d’una manera senzilla i pedagògica de l’acció de govern i de la despesa i pressupost de l’Ajuntament. Es tracta de la web de seguiment del Pla d’Actuació Municipal (PAM) i de la web de pressupostos transparents.

Els Reconeixements s’han dividit en cinc categories d’acord amb el nombre d’habitants. En el cas del Prat, també guardonat amb un premi, en la categoria de municipis de més de 50.000 habitants. L’anàlisi de les pàgines web dels ens es va dur a terme durant el segon semestre de 2017 i recull les dades de 948 ajuntaments catalans

El regidor d’Economia, Bon Govern i Transparència del Prat, Lluís Mijoler, va recollir el premi en nom de l’Ajuntament.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here