Es tracta, d’una banda, de la rehabilitació de l’escala sud i d’una de les sales sota coberta; i, de l’altra, de la creació de dos espais d’interpretació històrica: el de la història de la pirateria al Mediterrani, que serà a les quadres de la planta baixa, i el de la història de la ciutat i de la presència de les Brigades Internacionals, que s’ubicarà a l’església del Castell

L’any 2011, després d’un conjunt d’obres desenvolupades en diferents fases, que van ser realitzades i finançades per l’Ajuntament —propietari del conjunt des de 1988—, la Diputació de Barcelona, la Mancomunitat de Municipis, la Generalitat i l’Estat, s’aconseguia obrir al públic els espais del Castell de Castelldefels en més de dos terços de la seva superfície. Des d’aleshores, la ciutadania pot gaudir del Castell gairebé en la seva totalitat: l’església de Santa Maria, el pati d’armes, les quadres, les sales institucional i d’esgrima i la terrassa mirador.

Finalitzades aquestes actuacions, dels més de 1.550 metres quadrats útils del castell resten ara per restaurar 485 m2. Aquest any 2018 es posarà en marxa la fase IV de les obres, que implica la restauració d’una de les dues sales diàfanes que hi ha sota coberta, a la qual es podrà accedir també des de la terrassa mirador, i l’escala que ara està tancada al públic. La restauració d’aquesta sala permetrà que es posin en marxa activitats educatives específiques per a grups escolars i altres iniciatives de difusió de la cultura.

Finançament dels treballs

L’any 2016, amb la intenció d’encarar la finalització de la rehabilitació total del Castell i d’incrementar l’aprofitament ciutadà que se’n fa, l’Ajuntament va concórrer a la convocatòria d’ajuts europeus dintre dels plans FEDER d’Inversió en Creixement i Ocupació de Catalunya 2014-2020.

La ciutat optava a obtenir ajut econòmic per posar en marxa una proposta d’actuació al Conjunt Patrimonial del Castell en les dues línies que ara seran una realitat: d’una banda, abordar la quarta fase del projecte de restauració del Castell, redactat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona l’any 2014, amb una inversió total de 560.000 €; i, de l’altra, fer realitat el projecte museogràfic per a la creació d’un centre d’interpretació històrica al Castell, desenvolupat al 2010 per l’empresa Produccions Culturals Transversal SL, amb un import total d’aquesta actuació de gairebé un milió d’euros.

Ambdues subvencions van ser concedides: el 50% dels dos imports (abans de l’IVA), que sumen 645.000 euros. L’import que resta per arribar als 1,5 milions d’euros els aportarà l’Ajuntament.

Centre d’interpretació de la història de la pirateria

En aquest camí, el Govern municipal va aprovar el 12 d’abril el projecte executiu de museografia, i, en conseqüència, posarà en marxa la seva creació. Abastarà principalment els espais ja rehabilitats de l’església i les quadres de la planta baixa del pati d’armes.

El projecte contemplarà, entre altres mitjans de difusió, projeccions audiovisuals, plafons i jocs interactius relacionats amb el Castell, el mar i la pirateria. Els objectius d’aquest centre de difusió històrica al Castell són de caràcter cultural, educatiu i turístic. Per a fer-los compatibles, el tema triat és prou potent perquè, sense deixar de banda el rigor històric, pugi ser atractiu per al gran públic: la pirateria i les incursions a la costa mediterrània.

Un nou pol d’atracció

L’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda (PSC), exposa que aquests projectes imminents al Castell «faran que la ciutat sumi un nou atractiu a la seva privilegiada proposta turística». «Als cinc quilòmetres de platja, a la proximitat al Garraf, a l’aeroport i a Barcelona», argumenta, «ara sumarem aquest centre d’interpretació de la història, un nou pas endavant en el nostre compromís d’acostar el Castell als veïns i veïnes de la ciutat, i als visitants de fora del municipi, així com d’avançar en el nostre objectiu de posar en valor el patrimoni històric».

Per la seva part, la tinenta d’alcaldia delegada del projecte del Castell, Candela López (Movem), subratlla que «aquest és un magnífic projecte que ens permetrà continuar gaudint al màxim del Castell i conèixer a la vegada la història de la nostra ciutat. I ens situarà en el mapa com a punt d’atracció turística també pel nostre patrimoni històric».

El visitant gaudirà d’entorns audiovisuals envolvents, activitats interactives i escenografies per aconseguir una experiència immersiva que vol ser sorprenent. El municipi vol que ajudi a completar una aspiració: que la visita al Castell sigui prou atractiva per convertir-la en obligada quan la gent pensi en Castelldefels.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here