Es tracta de l’espècie “Velella” o barqueta de Sant Pere i es caracteritza pel seu color blau

Centenars de meduses han envaït les nostres platges aquests darrers dies. Durant el cap de setmana han estat ben visibles, gairebé com una plaga. Es tracta de l’espècie “Velella” o barqueta de Sant Pere.

Aquest medusa és habitual de la costa oest dels Estats Units, però també es pot trobar en aigües interiors de la costa catalana. Aquests animals, de fet, no són meduses, són colònies de hidrozoos que s’ajunten en col·lectius que semblen meduses de color blau.

Segons l’experiència dels pescadors, les barquetes de Sant Pere són típiques de maig a juny, fins al dia de Sant Pere. Acostumen a fer entre 5 i 7 centímetres de llargada. Un cop mortes i seques a la platja, perden el color blau intens o lila i semblen petites bosses de plàstic.

Presenten una simetria molt bonica i tenen un aleró triangular superior que fan servir com una vela per autotransportar-se amb l’ajuda del vent. Els seus tentacles inferiors desprenen unes cèl·lules urticants anomenades cnidòcits.

En general, són inofensives per a l’ésser humà, ja que no poden travessar la pell, però cal que eviteu tocar-les amb els dits i fregar-vos els ulls, llavis o ferides obertes.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here