La cirera de Torrelles resisteix orgullosa amb la seva festa

Per molt que el terreny cultivat i la tasca dels agricultors sovint no reben l’atenció mediàtica que mereixeria la seva història, la cirera, el fruit per excel·lència de Torrelles continua sent el seu principal cultiu i un dels fruits emblemàtics que ofereix el Baix Llobregat. I el municipi baixllobregatí ho celebrarà el primer cap de setmana de juny amb la 38a Festa de la Cirera, un esdeveniment ple de vells èxits i noves incorporacions en honor d’aquesta suculenta fruita vermella. Una fruita que a Torrelles és la base de plats cuinats amb imaginació, on els restaurants i els bars locals han consolidat una Ruta Gastronòmica amb la cirera com a gran protagonista.

Com a gran novetat festiva, el joc ocuparà un paper central en la celebració. El joc per a tothom. El joc gegant. El joc multiplicat per cinquanta iniciatives que faran que grans i petits barregin experiències i competició sana. Al llarg de tot un carrer, la diversió s’estendrà amb la cirera com a protagonista dels jocs tradicionals com el memory o el billar holandès. I molt més. Perquè també hi haurà una gimcana per grups el dissabte o una constant aventura: “L’assassí de la cirera”, un joc de rol que s’estendrà durant tot el cap de setmana i que involucrarà a tota la ciutadania que s’hi vulgui apuntar, consistent en anar trobant les persones que t’indica un paper per convertir-les en les teves “víctimes” al quedar al descobert.

A més, Torrelles encapçalarà el primer agermanament entre un poble català i un de Gàmbia, amb una important presència del poble africà els dies de celebració. Tant és així que la Inauguració de la Festa de la Cirera 2018 comptarà amb l’alcalde de Turejeng i el governador de la regió WestCoast gambiana. Un acte que es realitzarà el matí de dissabte a l’Ajuntament i que evidenciarà més d’una dècada de relacions entre les dues poblacions, recordant elements cabdals com l’empoderament de la dona, l’educació i l’accés a l’energia a través de fonts renovables. Una barreja festivo-cooperativa que enriquirà el coneixement i la germanor, ara més necessària que mai, entre cultures i nacions.

El fruit de tot, la disbauxa i la cultura

La cirera, en mig de la festa, com excusa del poble per abraçar-se a ell mateix, posar-se cofoi per les persones visitants i enfortir el “teixit associatiu” que diu l’alcalde, Ferran Puig, a la salutació oficial. Una cirera que serà nexe de tot, però també vigilant. Veurà com els dies barregen l’aigua i el foc a càrrec de la colla dels Diables de Torrelles, la cultura brolla amb lectures dramatitzades o contes per a adults, o la nit s’apodera del jovent a la zona de Barraques amb els dj’s locals o els concerts de Star3 o La banda del coche rojo, un grup que, amb simpatia, el mateix Ajuntament cataloga de “brètols, però bons nois”.

D’altra banda, i més enllà del gaudi, la cirera també esdevindrà font de coneixement. El dissabte 2 de juny hi haurà una sortida pels camps de cirerers que recollirà tant els secrets per assegurar una bona collita com la història més icònica d’aquests camps de muntanya metropolitans. Gràcies al guiatge del Centre Excursionista Torrellenc, es podran trepitjar aquells terrenys que a mitjans de segle XX van començar a ser grans productors de fruits vermells i recordar l’inici de la celebració popular, quan el 1981 es va fer la primera gran festa en honor de la collita local.

I, de passar pel mercat, per què no jugar a diferenciar les varietats de cireres? I comparar les primerenques Early Lory amb les abundants Van o les voluminoses Prime Giant. Total, si al Neolític ja s’aprofitaven els fruits del cirerer silvestre per fer sucs o infusions, què ens hauria d’aturar a tastar els vins, cerveses o productes varis que trobarem al Mercat de Cireres a la Plaça Sant Martí? Un espai que, en cas de no poder visitar-lo els dies de celebració, tindrà les paradetes obertes durant els dos caps de setmana anteriors i posteriors a la Festa.

Per més informació es pot visitar la pàgina oficial de la Festa de la Cirera: www.festacirera.cat.

Miquel Yuste Botey

Tercer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda i Promoció Econòmica de Torrelles de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here