Dilluns, 21 de maig, el 33 va estrenar “Jujol-Gaudí, dos genis de l’arquitectura”, un documental que pretén descobrir la figura de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol. Dirigit per Luis Campo Vidal, el documental recupera la seva obra i mostra les col·laboracions que va fer en diverses obres d’Antoni Gaudí, sovint, desconegudes

Aquí es pot recuperar el documental

L’arquitecte, dibuixant, dissenyador i pintor modernista Josep Maria Jujol va ser el responsable de donar vida i color al genial trencadís de les creacions de Gaudí. Tanmateix, aquestes contribucions del fou arquitecte municipal de Sant Joan Despí, on hi ha bona part dels habitatges que va construir, a més de les obres mestres que ell mateix va crear arreu de Catalunya, sovint no han estat prou reconegudes.

Per aquest motiu, el documental “Jujol-Gaudí, dos genis de l’arquitectura” té per objectiu ser una peça que difongui el coneixement de Josep Maria Jujol, un geni de l’arquitectura catalana. A partir del testimoni d’experts de l’arquitectura i estudiosos jujolians i gaudinians, el documental dona a conèixer el que Jujol i Gaudí representen per a l’arquitectura catalana.

Josep Maria Jujol Jr., fill de Jujol; Carlos Flores, arquitecte, historiador i escriptor; Toshiaki Tange, arquitecte i president del Centre d’Estudis Gaudinistes; Juan José Lahuerta, cap de col·leccions del MNAC; els arquitectes Oriol Bohigas i Josep Llinàs, o l’artista i escriptor Perejaume expliquen la seva visió i la interrelació professional i creativa entre els dos genis. A més, parlen d’obres emblemàtiques com Can Negre (Sant Joan Despí), la Casa Batlló, la Casa Bofarull, la Pedrera, el Park Güell, la Sagrada Família o el Teatre Metropol de Tarragona.

Sinopsi

Des de fa anys, les portes del modernisme s’obren cada dia per explicar als seus visitants les claus d’aquest moviment cultural de finals del segle XIX i principis del XX. El documental pren com a fil conductor una comparativa entre dos dels referents indiscutibles en l’estudi del modernisme català: Gaudí i Jujol. Dos genis coetanis d’aquest moviment, però que van desenvolupar llenguatges propis i únics –anomenats gaudinià i jujolià–, al marge dels corrents estètics.

Es tracta de dues ments brillants que van anticipar el camí de l’arquitectura moderna. Carlos Flores, un expert en Jujol, diu que no eren modernistes, eren fumadors passius del modernisme.

Però, la seva originalitat i aportació a la història de l’arquitectura no ha estat reconeguda de la mateixa manera. Gaudí va eclipsar la carrera de Jujol? La va descobrir? La va influir?

Fitxa tècnica i artística

Direcció: Luis Campo Vidal

Guió: Luis Campo Vidal

Realitzador de rodatge: Carles Mestres

Director de fotografia: Carles Mestres

Producció executiva: Luis Campo Vidal

Producció: Daniel Ferrer

Muntatge: Jeremi Delaveau, Marcel Cifré i Jaume Vidal

Disseny gràfic: Fernando Calvi

Música: Lisandro Rodríguez

És una producció de Sagesse, SL

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here