La mobilització ciutadana feminista ha collit un nou èxit. A Castelldefels ja no hi ha el polèmic restaurant Hooters, acusat de ser vexatori per la dona. La pressió encapçalada per l’Espai Feminista de la ciutat, recolzada pels partits polítics del govern (PSC, Movem Castelldefels, ERC i Castelldefels Sí Pot) i acompanyada per bona part de la població baixllobregatina ha provocat finalment el tancament i canvi de negoci de l’establiment de menjar ràpid.

El restaurant, que tenia una política de selecció laboral centrada en unes característiques físiques molt concretes, ha canviat el seu model de negoci i ha passat a dir-se Chessy Chicken, gestionat per la mateixa empresa. Han variat també el personal, l’oferta gastronòmica i la vestimenta. Després de mesos de protesta, Alex Company, regidor d’igualtat al consistori castelldefelenc, ha ressaltat la felicitat que genera per a tota la ciutat aquesta nova situació després “d’una intensa lluita que es remunta gairebé dos anys enrere”. Per al també tercer tinent d’alcaldia, s’ha comprovat que “contractar noies pel seu físic no els ha funcionat” i ha assegurat que “no hi anava ningú”.

Per la seva part, Víctor López, director legal de Hooters a Espanya, ha responsabilitzat del tancament en declaracions a elBaix.cat als “continus atacs al local i els insults als empleats per part de certs grups”. Feia referència en especial a dos incidents que romanen sota investigació policial, com son els del 25 de novembre i el 2 de març. El primer va ser una acció de les Joventuts d’Esquerra Republicana al Baix Llobregat, que van precintar el local de Hooters, justificant-se en la protesta contra un establiment que “cosifica i utilitza la dona com un objecte per vendre”. L’altre cas, el més recent, va implicar unes pintades de “Fora masclistes” i, segons l’empresa, el llençament de pedres per part d’un col·lectiu d’encaputxats.

“contractar noies pel seu físic no els ha funcionat, estava buit”

Però més enllà dels dos incidents investigats pels Mossos d’Esquadra, les manifestacions i mostres de desaprovació de la ciutadania s’havien succeït els darrers mesos. Fins i tot l’alcaldessa, Maria Miranda, va catalogar de “vexatòria” la situació de les cambreres en la cadena de restauració famosa al món sencer. De fet, l’Ajuntament de Castelldefels va aprovar a l’octubre una moció de suport al manifest emès pel Consell de la Dona. En el text s’hi concretava “la cosificació” femenina com a política habitual de l’empresa.

De fet, si es visita la pàgina principal de l’empresa Hooters, es confirma el paper central que juga la dona en la promoció del restaurant. Al menú d’inici de la pàgina web hi ha tres apartats a ofertar: la carta de menjar, les ‘noies’ Hooters i els regals i marxandatge.

Tot i així, Víctor López confirma que en cap cas va arribar a haver-hi cap situació de conflicte laboral amb les treballadores i treballadors del local en els 4 mesos que va tenir activitat. Al ser preguntat pel canvi brusc en la direcció de l’establiment de Hooters, tenint en compte que durant el març – després dels incidents – van publicar-se dues ofertes de feina que buscaven encarregats per a l’establiment, el representat de l’empresa americana manté que el principal motiu van ser els “atacs”.

Tampoc esclareix quin és el futur de Hooters a la resta del territori baixllobregatí, català o espanyol, on es planejava una expansió en els propers anys. L’empresa, també coneguda per les seves aletes de pollastre, hi és present a una trentena de països amb més de 400 locals. Tot i així, el mercat espanyol se li resisteix. La primera intenció d’aterrar a Viladecans va rebre un fort rebuig social, i va ser descartada per l’empresa argumentant “problemes d’espai al local”, i en el seu segon intent no ha arribat al mig any de funcionament. En tot cas, se’ns ha emplaçat a seguir “els perfils oficials de l’empresa a les xarxes socials” on s’anunciarà quin és el futur del polèmic restaurant a Espanya.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here