Aquesta ha estat la fórmula finalment escollida per a que el parc comenci definitivament a caminar. L’associació unirà municipis del Baix Llobregat, el Bages, l’Anoia i el Vallès Occidental i, tot i que encara no hi ha data per la seva formalització, es preveu que sigui aviat

L’elaboració d’un pla de gestió permetrà que, en els propers mesos, el Parc Rural engegui ja accions fermes per promoure el territori i l’activitat que s’hi desenvolupa. Però de manera immediata ja hi ha una sèrie d’activitats que es posaran en marxa.

Emmanuel Ortí, regidor de Medi Ambient d’Esparreguera, ha explicat en declaracions a l’emissora municipal que “s’han començat a concretar les línies amb què treballarem al 2018, que bàsicament tenen a veure amb la visualització de l’existència del Parc, mitjançant la senyalització, un estudi de marca i la creació d’una web”.

Mentrestant, el Parc Rural podria ampliar-se a disset municipis amb la gairebé segura incorporació de Piera. Esparreguera va ser un dels quatre municipis que varen plantar la llavor d’aquest parc, fa ara quinze anys, juntament amb Olesa de Montserrat, Collbató i El Bruc. Ara, l’impuls per part de la Diputació de Barcelona ha estat decisiu.

Aquest serà el primer parc rural d’Europa, amb els objectius de mantenir viva l’essència del territori i evitar la despoblació dels nuclis petits, potenciar els productes del territori, incrementar el paisatge agrari i facilitar el relleu de la pagesia.

Durant els últims anys, l’espai destinat el conreu ha anat desapareixent del territori que envolta Montserrat i el bosc ha guanyat terreny. En seixanta anys s’ha passat de 10.000 hectàrees agrícoles a només 4.000, amb una reducció dràstica de persones dedicades a la pagesia.

Això comporta, entre d’altres efectes, un augment dels incendis i la pèrdua de la biodiversitat. És el que vol evitar el Parc Rural, que fa unes setmanes va fer diverses presentacions als agents implicats, en format de tallers.

Font: Ajuntament d’Esparreguera

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here