Com és habitual, l’acte central serà, el 10 de juny, festivitat de Santa Oliva, el seguici de cultura popular que donarà pas a la tradicional ofrena floral a la patrona

Arrenca el mes de juny a Olesa de Montserrat amb la vista fixada en dues de les grans cites festives de l’any. La primera arriba aquest cap de setmana, quan Olesa ret homenatge a la patrona, Santa Oliva, amb quatre dies farcits d’activitats, posant especial atenció en la cultura i la tradició. Activitats ja consolidades com les fires de dissabte i diumenge, la baixada d’andròmines o el Ginesta Sound, s’afegeixen a noves propostes com la presentació i estrena de la Mulassa, un nou element d’imatgeria festiva, o la jornada castellera. Com és habitual, l’acte central serà, el 10 de juny, festivitat de Santa Oliva, el seguici de cultura popular que donarà pas a la tradicional ofrena floral a la patrona.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa, Xavier Rota, ha destacat les moltes activitats que inclouen les festes de Santa Oliva, una festes que “sobretot són cultura i tradició popular, és a dir, viscuda al carrer”.

El gruix d’activitats comença aquest divendres amb la inauguració de la tradicional tómbola benèfica que durant tot el cap de setmana organitzen les Germanes Paüles. La tómbola és possible gràcies a les donacions altruistes que realitzen any rere any diversos comerços i entitats principalment del municipi, però també d’arreu del país. Ja a les 7 de la tarda, es farà el tradicional lliurament dels Premis de Recerca Vila d’Olesa a la sala de sessions de l’Ajuntament. I a dos quarts de 8 del vespre, també a la sala de sessions, es commemorarà el Dia internacional dels Arxius amb la presentació dels fons documentals i elements patrimonials donats a l’Arxiu Històric Municipal entre el 2015 i el 2018.

Ja a la nit, a partir de les 11, concert jove a la placeta de Santa Oliva amb Ekko i DJ Lo puto cat, organitzat pel Col·lectiu de Joves Santa Oliva amb la col·laboració de l’Ajuntament.

Dissabte, 9 de juny, el dia arrencarà amb una jornada de portes obertes a la piscina municipal d’estiu. Durant tot el dia la plaça de les Fonts, la placeta de Joan Povill i el carrer Alfons Sala també acolliran una nova edició de la Fira de Santa Oliva. És una fira que s’ha anat consolidant any rere any, i que l’any passat va canviar d’organitzadors: si abans corria a càrrec de L’Eixida de l’Art, ara l’organitza l’Associació de Veïns del Casc Antic. Trini Camprubí, presidenta de l’associació de veïns, ha destacat que enguany pràcticament es dobla el nombre de parades de la fira, que inclou elements d’artesania, però també d’alimentació.

També dissabte, a les 11 del matí, a la placeta de Santa Oliva, acollirà un espectacle infantil de màgia, organitzat per La Xarxa i l’ajuntament. I una hora més tard, a la plaça Nova, tindrà lloc una de les novetats d’enguany de la mà d’arrel Acció Cultural: la presentació de la Mulassa d’Olesa, un nou element d’imatgeria festiva d’Olesa. Un dels membres de l’Arrel Acció Cultural, Adrià Carreras, ha explicat que la Mulassa parteix d’un projecte que l’olesà Miquel Grima va preparar per assistir a una trobada Whashington com a representant del sector de la imatgeria festiva catalana. I juntament amb l’Arrel Acció Cultural van pensar que era una bona oportunitat per afegir la Mulassa als elements que ja té Olesa. La Mulassa s’afegeix als elements d’imatgeria festiva introduïts els darrers anys a les festivitats tradicionals olesanes, com ara la Buiraca per Carnestoltes o la Carassa per Nadal.

Ja dissabte a la tarda, a partir de les 5, onzena Baixa d’andròmines des de la placeta de Santa Oliva i fins a la plaça de la Sardana. A partir de dos quarts de 8, Sardanes de Santa Oliva organitzades per Olesa Sardanista, a la plaça de la Sardana, i amb la Cobla Vila d’Olesa i amb exhibició de la colla Xàldiga.

I ja al vespre, a les 9, sopar dels veïns i veïnes de Santa Oliva, organitzat pel Col·lectiu de joves del barri; i a partir de les 10, tabalada i correfoc de Santa Oliva amb les colles Custus Ignis i diablots, així com amb el drac Olivé. El correfoc arrencarà a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i seguirà pels carrers Salvador Casas, Anselm Clavé, Coscoll, Salvador Casas i Anselm Clavé de nou, Sant Josep Oriol, Església, Ample, i Creu Real fins arribar al porxo de Santa Oliva.

La traca final del correfoc servirà d’inici, a les 11 de la nit, per al festival Ginesta Sound, organitzat per l’Agrupament Escolta Sant Bernat de Claravall l’Ajuntament d’Olesa. Enguany és la novena edició d’aquest festival, que comptarà amb les actuacions de Sittar Green, Bembasaoco i Sense Filtres Dj.

Precisament, per al Ginesta Sound l’Agrupament Escolta Sant Bernat de Claravall ha organitzat un punt lila amb un protocol contra les agressions sexistes en aquest espai. Des dels departaments d’Igualtat i Joventut col·laboraran amb una parada informativa on es distribuirà material per sensibilitzar contra les agressions sexistes.

Després de dos dies intensos, les activitats continuaran diumenge, 10 de juny, diada de Santa Oliva. Les activitats de diumenge inclouran dues jornades de portes obertes: a l’Ajuntament d’Olesa, de les 10 a les 13 hores; i al portal de Santa Oliva, de les 11 a les 13 hores.

També a partir de les 10 del matí i al llarg de tot el dia, la plaça de les Fonts i el carrer Alfons Sala es tornaran a vestir de fira, en aquest cas del comerç, organitzada per l’Associació de Botiguers i Comerciants d’Olesa. El seu president, Toni Romero, ha explicat que les persones que visitin la fira podran comprar en més d’una quarantena d’establiments, i també gaudir d’activitats paral·leles com ara exhibicions de ball i el plat fort: el concurs “El teu pes en oli”, que podrà guanyar alguna de les persones que hagi comprat en alguna de les botiguers presents a la fira.

Els nens i nenes també tindran una cita esportiva diumenge. A partir de dos quarts d’11 del matí tindrà lloc la 8a Pedalada infantil organitzada per la Unió ciclista Olesana. La pedalada inclou dues categories, per a nens i nenes de 4 a 7 anys, i de 8 a 12 anys. La recollida de dorsals es farà a dos quarts de 10 del matí, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

I a les 11 del matí, xocolatada infantil i tot seguit animació amb la companyia de Jordi del Riu, que presenta el seu espectacle “Ludus”, tot plegat organitzat per la Xarxa i l’Ajuntament.

La tarda de diumenge, 10 de juny, tindran lloc els plats forts de les Festes de Santa Oliva. A les 5 la plaça de Fèlix Figueras i Aragay acollirà una jornada castellera amb els Castellers d’esparreguera i els de Sant Vicenç dels Horts, que servirà per obrir boca per al seguici i ofrena floral a  la patrona. Fa anys que l’ofrena a Santa Oliva posa especial èmfasi en les entitats de cultura popular i tradicional d’Olesa, que aprofiten el seguici per fer una mostra de la seva activitat. El seguici enguany arrencarà a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i acabarà al porxo de Santa Oliva, on les entitats participants tornaran a fer una mostra de la seva activitat i entitats i ciutadans faran l’ofrena a la patrona.

Finalitzada l’ofrena, el parc del Porxo acollirà el concert de Santa Oliva amb Kepa Junkera & Sorginal i Dr. Rumbeta, organitzada per l’ajuntament d’Olesa. Entre l’actuació dels dos grups es farà una botifarrada popular. I a partir de les 12 de la nit, concert jove amb Biflats. The Catalans fanfare!, organitzat per l’Ajuntament conjuntament amb Olesa Sardanista.

Les activitats de les festes de Santa Oliva 2018 finalitzaran el dilluns, 11 de juny, que és festiu local, amb animació infantil amb Jaume Barri a partir de les 7 de la tarda a la placeta de Santa Oliva, i l’11a Marató d’Artistes, al parc del Porxo a partir de dos quarts de 8 del vespre. Aquest concurs local que premia les modalitats de dansa, arts escèniques i cantautor o duet servirà per cloure amb tots els honors la festa en honor a la patrona d’Olesa, Santa Oliva.

Jornada de portes obertes a l’Ajuntament i el portal de Santa Oliva

Un any més, l’Equip de Govern del Bloc Olesà ha organitzat una jornada de portes obertes de l’Ajuntament coincidint amb les Festes de Santa Oliva. La iniciativa, impulsada el 2013, pretén acostar a la ciutadania la que és la Casa de la Vila, i els darrers anys s’havia desenvolupat el mateix dia de Santa Oliva. Enguany, amb l’objectiu que encara més gent pugui visitar l’Ajuntament, la jornada de portes obertes es farà el mateix dia de Santa Oliva, el diumenge dia 10, de les 10 a les 13 hores.

El portaveu municipal i regidor de Participació, Jordi Martínez, ha insistit que l’acte no és més que obrir al ciutadà “les portes de casa seva”, amb la voluntat, hi ha afegit, “de seguir fent una aposta per la transparència” i de possibilitar que moltes de les persones que encara no han vist l’Ajuntament, no només el puguin visitar sinó també conèixer el seu funcionament.

Les visites, guiades pel propi regidor de Participació i per altres integrants de l’Equip de Govern, com ara l’alcaldessa, Pilar Puimedon, mostren als visitants algunes de les dependències més destacades de l’Ajuntament, com ara la sala de juntes, on hi ha el balcó des d’on es fan els pregons de Festa Major; passant pel despatx de l’alcaldessa, els despatxos dels regidors, les dependències on es troben el despatx de Secretaria i Intervenció, i la tercera planta, on hi ha les dependències d’urbanisme i l’accés a la imponent terrassa de l’Ajuntament, una de les grans desconegudes per a la ciutadania.

El regidor de Participació ha valorat positivament la participació que hi ha hagut en totes les edicions de la jornada de portes obertes de l’Ajuntament, sobretot per la diversitat de persones que hi participen. En aquest sentit, ha destacat com molta gent gran destaca com han descobert l’edifici de l’Ajuntament després de molts anys potser només visitant la planta baixa.

La Jornada de portes obertes de l’ajuntament serà el diumenge, 10 de juny, de les 10 a les 13 hores.

El mateix dia, també en aquest cas a partir de les 11 del matí, també hi haurà jornada de portes obertes al Portal de Santa Oliva. L’any passat es va celebrar la primera edició de visites guiades al portal, organitzades amb l’objectiu que la ciutadania pugui veure els treballs de restauració que l’any passat es van dur a terme a l’interior de la capella.

El projecte de restauració i manteniment del Portal de Santa Oliva va sorgir de la celebració el 350è aniversari de l’arribada de les relíquies de Santa Oliva a Olesa de Montserrat. Aquests projecte va constar de dues fases: la primera, es va desenvolupar el 2016 amb la restauració de la talla de Santa Oliva i millores a la façana del porxo; i el 2017, amb la restauració de l’interior de la capella consistent en treballs de pintura, la instal·lació d’un moble nou i un sistema també nou d’il·luminació.

La ciutadania que acudeixi a les portes obertes podrà veure el nou color a la capella i el sostre de color blau cel amb estels platejats i al mig, un arc amb flors daurades que signifiquen l’ofrena permanent a la Patrona. Aquesta pintura respon a les originals detectades durant els treballs de restauració que no es van poder recuperar perquè estaven molt malmeses però que es van voler reproduir de forma fidel. El regidor de Cultura, Xavier rota, ha destacat que la ciutadania podrà descobrir “una petita joia”.

La jornada de portes obertes es farà d’11 a 13 hores el diumenge, 10 de juny. L’objectiu és posar en valor aquest espai de titularitat municipal i protegit patrimonialment.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here