La commemoració coincideix amb el 140 aniversari del naixement de l’artista

L’Ajuntament de Sant Joan Despí, amb la complicitat de diferents municipis i institucions, impulsa la celebració de l’Any Jujol140, un moviment artístic, cultural i social per difondre la figura de artista, un referent del modernisme català, coincidint amb el 140 aniversari del seu naixement.

L’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha presentat aquest dijous 7 de juny la celebració de l’Any Jujol140 en una roda de premsa al Centre Jujol-Can Negre, juntament amb l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i amb Josep Maria Jujol Jr, fill de l’arquitecte modernista.

L’Any Jujol140 arrenca el juny de 2018 i es perllongarà fins setembre de 2019, quan es compliran els 140 anys del naixement de Jujol. Durant l’esdeveniment s’organitzaran activitats culturals, lúdiques, comercials, turístiques, patrimonials, promocionals, socials i ciutadanes, a Sant Joan Despí, ciutat que promou l’esdeveniment, i també en altres municipis vinculats a la figura de Josep Maria Jujol i al seu llegat arquitectònic.

L’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha apuntat que “es tracta de posar la figura de Jujol i la seva obra al lloc que mereixen, tot donant-los la dimensió i la importància que va tenir dins del modernisme”.

“Hem convidat tots els ajuntaments que tenen obra de l’arquitecte perquè puguin participar de l’Any Jujol140, per tal d’acostar la figura de Jujol a la ciutadania i difondre l’obra que va realitzar a Sant Joan Despí i en altres punts de Catalunya”, ha destacat Antoni Poveda.

L’Any Jujol140 ha sumat ja la complicitat d’una quinzena de municipis amb obra de Jujol, així com d’institucions, entitats, empreses i personalitats del món de l’arquitectura i la cultura. Entre els municipis adherits hi ha Tarragona, que aquest divendres 8 de juny organitza una visita de portes obertes al Teatre Metropol emmarcada en l’Any Jujol140.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, s’ha felicitat per la iniciativa de Sant Joan Despí i ha posat de manifest “la necessitat de posar en valor una figura com Jujol, que forma part de l’adn de Tarragona i la petjada del qual trobem arreu de la ciutat”.

L’Any Jujol140 a Sant Joan Despí

A Sant Joan Despí, ciutat que acull un dels llegats més importants de l’arquitectura de Jujol, el programa d’activitats de l’Any Jujol140 inclourà quatre exposicions, unes jornades científiques internacionals, la creació d’una beca d’investigació, la instal·lació d’una escultura commemorativa, publicacions editorials, espectacles de música, jornades gastronòmiques, sopars al pati de la Torre de la Creu i activitats per a les escoles.

L’arrencada oficial de la celebració de l’Any Jujol140 a Sant Joan Despí serà el 20 de juny, amb el lliurament dels Premis Sant Joan Despí, que tindran un marcat caire jujolià. A principi de setembre s’inaugurarà la primera de les exposicions, una mostra de fotografies de modernisme de la col·lecció de l’arquitecte Toshiaki Tange. I del 4 d’octubre al 18 de novembre tindran lloc les Jornades Gastronòmiques Jujol.

Un artista total

Josep Maria Jujol (Tarragona, 1879-Barcelona, 1949) està considerat un artista total perquè va ser capaç de dominar l’arquitectura imposant un nou estil i aplicant-lo en les tècniques en què excel·lia, com ara el trencadís, l’esgrafiat, l’escultura, el dibuix o la pintura. Jujol va ser el creador de joies arquitectòniques com Can Negre o la Torre de la Creu, a Sant Joan Despí; el Teatre Metropol, a Tarragona; la Casa Bofarull, als Pallaresos; o l’església del Sagrat Cor de Jesús de Vistabella, a la Secuita. Tot i el geni creatiu i l’extraordinari llegat artístic de Josep Maria Jujol, la seva figura encara no és prou reconeguda. La celebració de l’Any Jujol140 vol contribuir a la difusió de la seva obra i al reconeixement científic internacional d’una figura única del modernisme.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here