Els Pilars per la Llibertat es van alçar ahir en unes quantes poblacions de Catalunya, concretament a les poblacions natals, o les més properes, de presos i exiliats, per reivindicar la seva llibertat i el seu retorn. Al Baix Llobregat es va aixecar un pilar a Sant Vicenç dels Horts, en solidaritat amb Oriol Junqueras

A 12 punts de Catalunya es van alçar pilars de castellers per demanar “la llibertat de de tots els presos polítics, i pel retorn dels exiliats”. Els pilars es van alçar durant totes les concentracions que es van fer durant el dia a les poblacions natals, o les més properes, dels represaliats: Amer, Torroella de Montgrí, Sant Vicenç dels Horts, Caldes de Montbui, Terrassa, Parets del Vallès, Santa Perpetua de Mogoda, Vic, Sallent, Balaguer i Xerta.

A més, la Colla Vella dels Xiquets de Valls també s’ha desplaçat fins a Alcalà-Meco, Estremera i Soto del Real, on hi van aixecar pilars.

A Barcelona, es van alçar també dos pilars a plaça Catalunya, lloc on es va fer l’acte central, que va comptar amb la presència de la Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, i Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural. Igor Llongueres va ser l’encarregat de conduir l’acte.

Internacionalitzar el conflicte

La Presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, va alertar que acostar els presos no és un acte generós, sinó que és una exigència de la llei, i si els acosten, l’Estat encara estarà vulnerant els drets amb l’empresonament que els manté tancats.

En aquesta línia, Paluzie es va referir al judici que es farà a la tardor, i va dir que caldrà desemmascarar la “vergonya més gran d’Europa”, i que caldrà seguir fins que Europa sàpiga què està passant aquí. Per això, va pronosticar que caldrà mobilitzar la causa, especialment a nivell internacional, i fer una defensa política d’un judici polític.

Paluzie va descriure el propi judici com una “vulneració flagrant de drets”, i va recordar que va ser l’Estat qui va exercir la violència i va vulnerar els drets intentant impedir per la força el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre. “I són a ells a qui acabarem portant als tribunals”, va afirmar.

Per acabar, Paluzie va demanar ser persistents, mantenir la mobilització i estar convençuts que tornaran els presos aquí, perquè si no els allibera l’Estat “autoritari” que els manté tancats els alliberarà la República catalana. Paluzie també va llegir unes paraules de Jordi Sànchez, que va emplaçar la ciutadania a ser exigents, tant com a l’1 d’octurbe.

Al seu torn, Marcel Mauri, també es va referir al fet d’acostar els presos polítics a presons catalanes. “Això és una qüestió d’aplicar la llei”, ha dit. “El que demanem és l’alliberament de tots ells i que tornin immediatament a casa, d’on no haurien haver marxat mai”, va dir.

Finalment, Mauri va llegir unes paraules de Jordi Cuixart, President d’Òmnium Cultural reelegit de nou, que va lloar la diversitat com una “riquesa” que ens fa més forts, i va demanar seguir fidels als anhels de justícia i llibertat a decidir democràticament el futur.

Susana Barreda, Montse Puigdemont i Betona Comín, de l’Associació Catalana pels Drets Civils, van constatar que “la justícia Europea està desemmascarant tota una causa que haurà de quedar anul·lada”.

Per acabar, Ariadna Kun i Adria Riudeubàs, dels Castellers de Poble Sec i Sagrada Família, van dir que el món castellers està alçant els castells més importants els darrers temps, “els de la llibertat”, i van afirmar que fan pinya “contra l’autoritarisme i la injustícia”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here