Ecologistes en Acció calcula que 4,5 milions de persones van respirar aire contaminat a Catalunya el 2017. Un informe de l’entitat identifica la zona de Barcelona i el Vallès-Baix Llobregat i el Camp de Tarragona com les dues grans àrees afectades

Ecologistes en Acció ha denunciat aquest dimecres que a 4,5 milions de persones van respirar aire contaminat durant el 2017 a Catalunya i ha identificat dues zones grans zones afectades: l’Àrea de Barcelona i el Vallès-Baix Llobregat, a causa de l’elevada intensitat del trànsit rodat, el transport marítim del Port de Barcelona i la important activitat industrial de la zona, i el Camp de Tarragona, sobretot per les emissions del complex petroquímic i el transport marítim del port.

La contaminació generada en aquestes zones s’expandeix per la resta del territori català i causa afeccions en zones rurals allunyades en la forma d’ozó troposfèric, arribant fins i tot fins a la regió pirinenca o als territoris del sud propers a l’Ebre, segons l’entitat ecologista, que afegeix que la situació ha empitjorat respecte gairebé tots els contaminants regulats (PM10, PM2,5; NO2, ozó, H2S, benzè i BaP) en relació al 2016.

L’informe elaborat per Ecologistes en Acció analitza les dades recollides en unes 800 estacions oficials de mesurament instal·lades a tot l’Estat, entre elles per primer cop les dels ports estatals, i conclou que s’ha produït un augment general dels nivells de contaminació per partícules en suspensió (PM10 i PM2,5), diòxid de nitrogen (NO2), ozó troposfèric (O3) i diòxid de sofre (SO2), el segon des de l’inici de la crisi econòmica en 2008.L’entitat també estima que a nivell d’Estat 45 milions de persones van respirar aire contaminat, el que representa el 97% així com 42.000 quilòmetres quadrats, el 88% del territori.

Una altra de les conclusions és que les elevades temperatures i la perllongada sequera han incrementat els episodis de contaminació. La forta calor primaveral i estival explica que els nivells d’ozó hagin augmentat significativament el 2017 en bona part de l’Estat i avisa que el canvi climàtic “retroalimenta la contaminació atmosfèrica” però que “no és la seva causa sinó la seva conseqüència”.

Per tot això, Ecologistes en Acció demana que la contaminació s’acordi com un “problema de primer ordre”, ja que cada any es registres fins a 30.000 morts prematures a l’Estat per afeccions derivades de la contaminació de l’aire, segons l’Agència Europea del Medi Ambient. “La informació a la ciutadania no és ni adequada ni ajustada a la gravetat del problema”, lamenta. D’altra banda, segons el Banc Mundial, les despeses sanitàries derivades de la contaminació atmosfèrica representen almenys 50.000 milions de dòlars a l’any sense tenir en compte els danys provocats sobre els cultius i els ecosistemes naturals.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here