La vespa asiàtica, una espècie invasora que amenaça les espècies autòctones, va ser detectada per primer cop al Baix Llobregat fa una setmana. Els Agents Rurals van descobrir un niu en un contenidor a Vallirana

El Cos d’Agents Rurals va localitzar un niu en construcció de vespa asiàtica (vespa velutina) espècie invasora a l’interior d’un contenidor de Vallirana (Baix Llobregat) després d’haver rebut un avís. Es va precintar el contenidor i es va aplicar un tractament insecticida.

La vespa asiàtica és una espècie invasora ja plenament instal·lada a Catalunya, des que va aparèixer al 2012 a l’Alt Empordà. Les comarques amb més afectacions són l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany i el Gironès.

Fa dos dies la Generalitat va confirmar la presència d’un niu primari de vespa asiàtica per primer cop a la ciutat de Barcelona. S’ha trobat en un jardí interior de la Universitat de Barcelona, a la Gran Via de les Corts Catalanes, després de rebre l’avís d’un treballador. Els Agents Rurals van confirmar que es tractava de vespa asiàtica i van comprovar que el niu primari contenia entre 12 i 17 exemplars d’aquesta espècie invasora. Els agents van aixecar fitxa de la identificació del niu i van posar el cas en coneixement de l’Ajuntament de Barcelona perquè es fes càrrec de la seva retirada, d’acord amb el protocol d’actuació.

Els experts no dubten ja que es tracta d’una espècie plenament instal·lada a Catalunya. Precisament, durant el 2017 es va observar en quatre noves comarques: el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme, segons les dades recollides pel Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Què cal fer si localitzes un niu o un exemplar

Fes arribar la informació d’on es troba i què és, si un niu o un exemplar, als Cos d’Agents Rurals de la teva comarca, trucant al 112, o envia un correu electrònic a acapsal.dma@gencat.cat, o via Twitter al perfil @agentsruralscat. Si tens una imatge, adjunta-la al correu.

Com diferenciar-la de la vespa europea

La vespa asiàtica té un color castany fosc i el tòrax és castany i groc ataronjat. La principal diferència respecte de la vespa crabro és que les obreres són de 3 centímetres de llargària i les reines poden arribar als 4,5 centímetres.

Comportament de la vespa

No és agressiva a més de 5 metres del niu o si s’està alimentant o bevent aigua o altres líquids. Les picades fan molt mal per la mida gran del fibló, però no són més perilloses que les de les vespes autòctones.

Vigilància i control

El Cos d’Agents Rurals porta a terme un protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions de vespa velutina que comprèn l’eliminació dels nius i la captura de les abelles reines amb paranys, en el moment que augmenta la temperatura, quan surten de la hivernació. En cas de perill per a les persones, el CAR s’encarrega de la destrucció dels nius.

Durant l’any passat es va registrar un creixement exponencial del nombre de nius, que va arribar als 370 detectats, un 68% més que al 2016. Tanmateix, s’estima que  només es detecten un 10 % dels nius existents.

Font: ACN i gencat.cat

Imatge: @agentsruralscat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here