L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha posat en marxa la primera fase d’implantació d’energies renovables amb l’anunci de la instal·lació els propers mesos de plaques solars en cobertes d’edificis públics –com escoles, poliesportius, hospitals i altres- i habilitant fotolineres laborals, instal·lacions que també aprofiten l’energia del sol per recarregar els vehicles elèctrics endollats durant la jornada laboral mentre els seus propietaris accedeixen a la capital catalana en transport públic.

Aquests projectes tenen com a objectiu l’assoliment de les directrius europees amb horitzó 2030, que exigeixen un descens de les emissions de CO2 en un 40%, un augment de l’ús d’energies renovables en un 30% i la millora de l’eficiència energètica en un 30%.

De cara a l’any que ve, s’espera tenir una primera fase completada amb vuit instal·lacions equipades, que s’abastiran amb una part de l’electricitat que consumeixen. Es tracta del centre sociosanitari El Carme de Badalona, l’Illa Esportiva de Castellbisbal, l’Escola Jaume Balmes de Corbera de Llobregat, La Farga de l’Hospitalet de Llobregat, el Poliesportiu Miquel Poblet de Montcada i Reixac, la Sala Pal·ladius de Pallejà, l’Escola Tiana de Ripollet i l’Escola Tiziana de Tiana. En total, les actuacions tenen un pressupost total de 899.400 euros i una potència de 516,17 kWp.

D’altra banda, l’AMB també preveu posar en marxa les Fotolineres Laborals, que a través de plaques fotovoltaiques permeten generar energia per recarregar els vehicles elèctrics endollats mentre els seus propietaris utilitzen el transport públic per anar a treballar a Barcelona i reaprofitar l’energia sobrant per abastir l’equipament municipal que tenen al costat. D’aquesta manera, no es perd cap KWh d’energia i permet l’autoconsum instantani.

En concret, s’instal·laran nou noves fotolineres, que s’afegiran les tres existents a Esplugues i Sant Feliu de Llobregat i a Gavà\/Viladecans. De fet, amb les dues primeres ja s’han estalviat més de 3.000 quilos de diòxid de carboni a través d’una producció superior als 8.000 kWh. A partir del primer semestre del 2019, se n’instal·laran a Castelldefels, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montgat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat i Sant Vicenç dels Horts.

Aquesta primera fase de la xarxa metropolitana de fotolineres laborals té un pressupost total de 419.543 euros, i tindrà una potència total de 88,65 kWp. La instal·lació d’aquests primers projectes, comptant cobertes solars i les fotolineres, suposarà una potència total de 604 kWp, equivalent a la necessària per abastir totalment d’electricitat anualment 250 llars. A més a més, tota aquesta inversió suposarà un estalvi econòmic per als ajuntaments de 71.000 euros anuals.

Font: ACN Imatge: AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here