L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, ha celebrat que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hagi iniciat per fi els tràmits per començar les obres del nou col·lector del salmorres, pel que fa al tram comú ubicat entre els municipis d’Abrera i Castellgalí, i per tant el que passa per Olesa de Montserrat. L’alcaldessa ha recordat que aquest és un projecte llargament reclamat pels municipis afectats, que fa anys que es queixen dels constants trencaments de l’actual canalització.

El col·lector de salmorres és una conducció que transcorre des de fa 30 anys entre el Bages i el Prat de Llobregat i que transporta l’aigua de les surgències salines i les procedents de l’activitat minera de la Catalunya central. Aquesta aigua, que conté elevades concentracions de sal, arriba fins la depuradora del Prat per a ser traslladada mar endins. En el 2009 es va posar en servei el desdoblament del col·lector en el tram comprès entre Abrera i El Prat de Llobregat.

Després d’anys de reclams d’una nova canalització, fa un any la Generalitat va aprovar va aprovar el projecte constructiu del nou col·lector, que tindrà una longitud de 112 quilòmetres i transcorrerà per un total de 22 municipis de les comarques del Bages i el Baix Llobregat, entre els quals Olesa de Montserrat. Ara, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha iniciat els tràmits per començar les obres en el tram comú ubicat entre els municipis d’Abrera i Castellgalí, i també la part que afecta al municipi del Prat del Llobregat.

Per a l’alcaldessa, l’anunci de l’inici dels tràmits “és una molt bona notícia que feia molt temps que l’esperàvem”. Ara bé, ha remarcat que es tracta d’una obra que va “amb anys d’endarreriments”, un anys en els quals els municipis afectats i concretament Olesa han patit molts trencaments de la canalització, que han provocat vessaments “i molta malmesa de territori”. Tenint en compte que no s’espera que l’obra estigui acabada fins el 2022, hi ha afegit Pilar Puimedon, “encara ens queden uns anys de patir per vessaments que perjudiquen el medi ambient, que és de tots”.

Segons ha remarcat Pilar Puimedon, “aquest és un projecte que arriba massa tard perquè a nosaltres inicialment se’ns va dir que a hores d’ara ja hauria d’estar a punt d’acabar-se, i tot just ara inicien els tràmits”. I mentre no es fa, ha lamentat, els ajuntaments hauran de patir pels possibles trencaments de l’actual canalització i esperar que no hi hagi cap entrebanc per a que el 2022 “es faci realitat un projecte que els ajuntaments afectats fa anys que reclamem”.

En aquest sentit, el juny de 2016 l’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, juntament amb els alcaldes d’Esparreguera, Eduard Rivas, i Abrera, Jesús Naharro, van reclamar a l’ACA que prengués les mesures necessàries per iniciar “amb la major brevetat possible” les obres del nou col·lector de salmorres de la conca del Llobregat. En una carta adreçada al director de l’ACA, els tres municipis manifestaven la seva “inquietud i malestar” envers les fuites constants del col·lector de salmorres al seu pas pels tres termes municipals. Les afectacions d’aquests fuites han estat diverses, però especialment preocupava i preocupa l’elevat impacte que generen sobre l’aqüífer de la Cubeta d’Abrera i el bosc de riberes de l’espai de la Xarxa Natural 2000 “Montserrat-Roques Blanques-riu Llobregat”, danys que, afirmaven, són permanents en el temps. Alhora, les fuites impliquen una inseguretat dels tres municipis “per la possible afectació als pous de captació d’aigua potable”.

L’alcaldessa d’Olesa també ha lamentat que els ajuntaments afectats pel col·lector no hagin rebut sempre la suficient informació sobre l’estat del col·lector i del projecte de nova canalització per part de l’ACA. Per exemple, ha explicat, en el darrer trencament del col·lector al seu pas per Olesa l’ajuntament va tenir problemes per contactar amb l’empresa que fa el manteniment, ja que no se li havia comunicat que s’havia canviat d’empresa. Per aquesta raó Puimedon considera que “la informació no és tan bona com els municipis ens mereixem i volem”. Ara per fi l’ACA ha iniciat els tràmits per al nou col·lector de salmorres, que és previst que entri en servei a començaments del 2022.

Les obres s’iniciaran pel tram comprès entre Abrera i Castellgalí, un sector que comprèn una longitud d’uns 32 quilòmetres. Des de l’ACA han explicat que els treballs es podrien iniciar al llarg del segon semestre 2019, un cop es disposi del 90% del finançament a càrrec dels usuaris, essencialment ICL Iberia (Iberpotash). El 10% restant va a càrrec de la Generalitat.

Font: Ajuntament d’Esparreguera

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here