El Centre de Promoció Econòmica Molí Fariner, el Consorci de Formació Professional d’Automoció i el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC) impulsen la 1a edició del programa ¡Accelera Martorell: Solucions innovadores de la indústria 4.0 en el sector de l’automoció’. Aquest projecte ha estat seleccionat per formar part de la Xarxa Primer, dins el programa Primer de Preacceleració de la Generalitat de Catalunya.

La Generalitat de Catalunya ha iniciat la Xarxa Primer per coordinar projectes emprenedors territorials d’alta especialització. Aquesta iniciativa s’emmarca en el programa Primer de Preacceleració que vol estimular una emprenedoria d’empreses que des del primer moment volen créixer basant-se en la innovació i la tecnologia.

La iniciativa dona molta importància a l’especialització, tant temàtica (l’activitat de la futura empresa) com territorial (les ubicacions). El programa Primer busca complementar el foment d’una emprenedoria més generalista i de gran abast, representada per la Xarxa Emprèn, amb un enfocament més específic que aposti per l’alt valor afegit.

El projecte seleccionat de l’Ajuntament de Martorell s’emmarca en el sector de l’automoció, clau per la indústria catalana i per zona del Baix Llobregat. Alguns dels reptes que es proposen per aquest programa són cabdals, ja que d’una manera transversal intenten trobar noves solucions en els àmbits relacionats com la logística, embalatges, o els components.

Alguns dels fabricants d’automòbils instal·lats a Catalunya com SEAT i Nissan, comparteixen aquestes necessitats. El seu tret diferencial és l’alt component tecnològic i innovador que aportarà a l’emprenedor un nivell de competitivitat en el mercat que pot fer únic el seu producte o servei.

Ens trobem en un moment clau pel desenvolupament de les noves tecnologies relacionades amb l’automació on la incorporació de la indústria 4.0 és ja una realitat. Però també, i de manera molt directa, en aquelles tecnologies que tenen a veure amb els processos productius i en la millora constant de les nostres empreses. És el nostre interès valorar el moment i determinar quines seran les necessitats sobre les quals pilotarà aquest projecte.

Accelera Martorell

La 1a edició de la preacceleradora ‘Accelera Martorell’, presentat per l’Ajuntament de Martorell per impulsar ‘Solucions innovadores de la indústria 4.0 en el sector de l’automoció’, és un programa formatiu especialitzat, totalment subvencionat, de 150 hores (105 hores formació tecnològica especialitzada i 45 hores formació empresarial), i 100 hores de tutories amb mentors.

El programa s’adreça a 20 participants amb els següents perfils:titulats en cicles formatius de Grau Superior d’Electromecànica de Vehicles; titulats o estudiants de Graus Universitaris d’Enginyeria, i professionals d’empreses o emprenedors interessats en el sector de l’automoció. En el transcurs del programa, els participants rebran formació especialitzada dins el sector de l’automoció a través dels següents reptes: robòtica, sensors, fabricació additiva i Big Data.

Els participants desenvoluparan la solució a un dels reptes seleccionats amb l’objectiu d’adquirir habilitats i coneixements necessaris per posar en marxa aquestes iniciatives empresarials. El millor projecte desenvolupat durant el curs rebrà un premi econòmic i els projectes constituïts gaudiran d’un any d’allotjament gratuït al Coworking Molí Empresa.

L’inici del programa serà el 20 de setembre, a les 17.00h, en un acte de presentació que tindrà lloc al Centre de Promoció Econòmica.

Inscripcions

Les persones interessades a participar en aquest programa que disposin del perfil sol·licitat ja poden realitzar la seva inscripció a través de la web acceleramartorell.cat. Les sessions formatives i mentorings es realitzaran a la seu del Consorci de Formació Professional d’Automoció de Martorell (CFPA) i el Centre de Promoció Econòmica Molí Fariner de l’Ajuntament de Martorell.

La visita de la ministra ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto a SEAT

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va visitar la seu de SEAT a Martorell per conèixer els reptes de futur de la companyia. El president de SEAT, Luca de Meo, membres del comitè executiu i els alcaldes de la zona, entre ells el de Martorell, Xavier Fonollosa, van acompanyar la ministra en el seu recorregut per les instal·lacions.

La ministra va visitar el Centre de Disseny, ubicat al Centre Tècnic de SEAT, el motor tecnològic de la companyia. Actualment, hi treballen més de 1.000 enginyers en el disseny i desenvolupament de models de SEAT, així com en d’altres projectes del Grup Volkswagen. Reyes Maroto va conèixer alguns dels prototips i nous models de SEAT per als propers anys, com el SEAT Tarraco, que es desvetllarà el proper mes de setembre, la quarta generació del León, que arribarà al mercat el 2019, o el primer cotxe elèctric fabricat sobre la nova plataforma MEB i el CUV, vehicles que es comercialitzaran l’any 2020.

Reyes Maroto va destacar “l’aposta de SEAT per la Indústria 4.0, que es tradueix en una major competitivitat global de l’empresa”. El president de SEAT, Luca de Meo, va voler remarcar que “SEAT és la primera companyia industrial a l’estat, la que produeix més automòbils, genera més llocs de treball i inverteix més en I+D. El sector de l’automòbil és un pilar estratègic de l’economia espanyola i, avui, hem volgut mostrar a la ministra d’Indústria com ens estem preparant per afrontar reptes com l’electrificació dels vehicles i la connectivitat de l’automòbil”.

Després de la visita al Centre Tècnic, la ministra i el president de SEAT es van traslladar a la fàbrica en un León TGI, el vehicle més eficient de la marca, propulsat per Gas Natural Comprimit (GNC). En el seu recorregut pel taller de muntatge de l’Ibiza, l’Arona i el León, tres dels models estrella de la marca, Reyes Maroto va poder veure el procés d’assemblatge d’un vehicle i conèixer en primera persona les últimes tecnologies i innovacions de la Indústria 4.0 aplicades a l’automoció, com smartglasses o robots autònoms.

SEAT fabrica actualment 2.300 cotxes al dia a Martorell, la planta que produeix més cotxes a tot l’estat (un 22% del total de turismes en el primer semestre de 2018) i la que genera més llocs de treball femenins, un 21% del total de la plantilla.

Font: Ajuntament de Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here