El passat 14 d’agost, el col·lector de les salmorres procedent de les mines del Bages es va tornar a trencar al terme municipal d’Olesa de Montserrat, en concret a la zona coneguda com Les Illes, afectant unes dues hectàrees de camps de conreu abandonats

El vessament es va produïr a les 8 del matí i un cop el propietari de la finca va avisar de l’incident, es va executar el protocol habitual avisant al CECAT, l’ACA, Protecció Civil i Bombers per controlar la situació. Tot seguit l’empresa concessionària del manteniment va fer diferents moviments de terres i un cop va sortir tota l’aigua del tram afectat, es va iniciar la reparació i l’evaluació dels danys.

El vessament es va generar passat l’aqüífer de captació de Mas de les Aigües de la Comunitat Minera Olesana, per tant no és van produïr afectacions a l’aigua en boca.

Durant el mes d’agost de l’any passat el col·lector de les salmorres va registrar una altre vessament, en aquest cas al paratge dels Plaus, una zona ubicada entre l’Areny del Molí i el terme municipal d’Esparreguera, al costat del polígon industrial de Càtex – Molí. L’any 2016, també el mes d’agost, la canonada es va trencar sis metres més enllà del punt de l’any passat.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el passat mes de juliol va iniciar els tràmits per començar les obres del nou col·lector de les salmorres, pel que fa al tram comú ubicat entre els municipis d’Abrera i Castellgalí, i per tant el que passa per Olesa. Aquest és un projecte llargament reclamat pels municipis afectats, que fa anys que es queixen dels constants trencaments de l’actual canalització.

El col·lector de les salmorres és una conducció que transcorre des de fa 30 anys entre el Bages i el Prat de Llobregat i que transporta l’aigua de les surgències salines i les procedents de l’activitat minera de la Catalunya central. Aquesta aigua, que conté elevades concentracions de sal, arriba fins a la depuradora del Prat per a ser traslladada mar endins.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here