• Segons els mitjans de comunicació, un grup parlamentari ja n’ha reclamat la retirada
  • Recorda que cal donar compliment a la Llei de memòria històrica

El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una actuació d’ofici per demanar informació sobre l’existència d’un mausoleu ubicat al monestir de Montserrat, on hi ha enterrats 319 combatents del Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat.

De la mateixa manera que ha intervingut per demanar la retirada dels monuments de Tortosa i Sant Carles de la Ràpita, i de les plaques encara presents en molts immobles de la ciutat de Lleida, entre d’altres, el Síndic investigarà aquest cas i aclarirà si s’ha donat compliment a la Llei de memòria històrica (2007).

El Síndic s’ha assabentat de l’existència d’aquest mausoleu després que els mitjans de comunicació es fessin ressò de la iniciativa d’un grup parlamentari de demanar-ne la retirada. En el marc de l’actuació d’ofici, el Síndic té previst adreçar-se la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia i demanar el motiu pel qual aquest conjunt arquitectònic no consta, segons la premsa, en el cens en què es recullen 3.647 símbols feixistes classificats en 12 tipus diferents.

El Síndic reitera que la Llei 52/2007, de 26 de desembre, de memòria històrica, reconeix i amplia drets i estableix mesures en favor de qui va patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura i, en l’article 15, disposa que les administracions públiques han de prendre les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura. La mateixa Llei estableix que cal impulsar polítiques públiques relatives a la conservació i el foment de la memòria democràtica; en aquesta línia, el Síndic vol investigar les actuacions dutes a terme per les administracions públiques.

Un cop més, alerta de l’assignatura pendent de l’Estat espanyol d’afrontar el passat i fer justícia, tal com destaca un informe del relator especial de les Nacions Unides sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no-repetició, Pablo de Greiff.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here