Un any més, la Festa dels Miquelets ha demostrat que és un dels grans esdeveniments de l’any a Olesa de Montserrat. Ho demostra la gran quantitat de persones tant veïnes del municipi com arribades de diferents indrets que han gaudit dels nombrosos actes organitzats, i també ho demostra la gran participació i implicació popular en una cita que, a més, ha comptat amb pràcticament tot els grups de recreació història que existeixen al nostre país. D’aquí que la valoració que fan els responsables de la Festa dels Miquelets, així com l’Ajuntament d’Olesa, sigui altament positiva.

Mercaders, artesans, pubilles i fadrins… Caminar pels carrers del centre d’Olesa aquest cap de setmana era ben bé com fer un salt en el temps fins al segle XVIII. I vistes la quantitat de soldats i combatents instal·lats en diferents campaments, el salt es feia en concret cap al 1714, i cap als importants esdeveniments que van tenir lloc a Olesa a les acaballes de la Guerra de Successió. I més que recordar la història, el que han pogut fer les persones que han gaudit de la Festa dels Miquelets ha estat viure aquesta història de ben a prop, gràcies a la recreació de batalles, condemnes, i consells de guerra.

La valoració, per tant, de tots els implicats no pot ser més favorable. Des de l’Ajuntament d’Olesa, el regidor de Cultura, Xavier Rota, ha remarcat que s’ha constatat que la Festa dels Miquelets està plenament consolidada quant a l’afluència de públic en totes les activitats. Rota també ha remarcat la importància d’una festa que ha permès i permet descobrir a la ciutadania olesana, i especialment a la canalla, fets importants de la història local.

Des de l’Associació Festa dels Miquelets, el seu president, Martí Vallès, també s’ha mostrat molt satisfet pel resultat de la festa d’enguany i els canvis introduïts, que ha apostat perquè es mantinguin l’any vinent, si bé amb algunes millores, com ara instal·lar algun sistema de grades per tal que el públic pugui veure millor la batalla de dissabte a la tarda.

Quant als grups de recreació, l’olesà Miquel Paloma, que s’ha posat en la pell del Coronel amill, ha destacat que Miquelets de Catalunya està molt satisfet dels canvis introduïts en la festa d’enguany pel que fa a les ubicacions dels campaments al parc Municipal, i de la batalla i captura del capitan Maria, als terrenys de Cal Candi. Per a Paloma, fer la batalla a Cal Candi no només ha permès mostrar de manera fidedigna la diferent manera de lluitar de l’exèrcit borbònic i dels miquelets (especialistes en fer emboscades) sinó també incorporar la cavalleria i per tant, ha afirmat, fer un salt qualitatiu en la recreació.

Després de la intensa jornada de dissabte, les activitats de la Festa dels Miquelets han arrencat avui amb un altre dels plats forts de la festa: el combat urbà per diferents carrers del casc antic. Els trets, els crits i els soldats “morts” han estat els protagonistes d’una recreació que ha demostrat que les persones que integren els Miquelets viuen i respiren en ple segle XXI ben bé com si fossin soldats i oficials del segle XVIII. Els tallers infantils i el de dansa barroca també han tingut molta participació, així com la visita guiada a l’Olesa del 1714, que també va oferir dissabte l’Arrel Acció Cultural amb molt bona acceptació. El dinar popular i ja a la tarda, La Pedregada, un combat amb bombardes de farina que ha fet les delícies dels nens i nenes, han clos la Festa dels Miquelets 2018.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here