El Festival Altaveu va tancar ahir a Sant Boi la seva 30a edició amb un balanç molt satisfactori, amb la consolidació d’un model de festival orientat a la descoberta de bandes i intèrprets, iniciat l’any passat, amb l’arribada del periodista musical Jordi Turtós com a nou director artístic del festival

Des de la direcció artística la trentena edició de l’Altaveu es contempla com un èxit rotund en diferents aspectes. En primer lloc, l’espectacle ‘Alça la veu’. Aquesta idea que es va encetar l’any passat de fer produccions pròpies, ha demostrat que pot ser el millor aglutinant de cara, no només a l’opinió pública sinó també a la ciutat.

Aquestes produccions són un reflex de la singularitat d’un festival que ofereix propostes musicals fora del context pre-fabricat que tenen els festivals a l’ús, sense oblidar a més, que es tracta d’un esdeveniment públic, que es deu a la ciutat, ja que aquesta activitat es fa amb diners públics. És per això que aquest model també busca aprofundir les complicitats del Festival amb els operadors musicals locals (músics, productors, escoles de música, etc.).

L’espectacle ‘Alça la veu’ ha estat un èxit de crítica i de públic. Des del punt de vista que s’ha pogut demostrar la intensitat de la necessitat de fer de La Veu un instrument, recuperar-la entre tots com un instrument, no només de creació, sinó també de convicció, d’actitud.

En aquest espectacle únic van participar músics locals com la Dolo Beltran, i de l’escena nacional com Maria Arnal i Marcel Bagés, Quimi Portet, Enric Montefusco, Rupert Ordorika, Roger Mas, Núria Graham, Paula Valls, i Judit Neddermann, entre d’altres. Ha estat un espectacle en el que la llibertat creativa s’ha unit a una crida per la llibertat d’expressió.

D’altra banda, el cartell ha mirat més que mai cap a Sant Boi. A part de l’’Alça la veu’ també ha destacat Sant Boi Urban Dance, el qual va ser tot un èxit el segon dia a la Plaça de l’Ajuntament. Jordi Turtós, director artístic de l’Altaveu comenta: “Quan impliques a la ciutadania i convides a la gent de fora per una idea emmarcada en una ciutat com Sant Boi, aquestes coses funcionen. I guanyes la complicitat dels veïns, i també la d’aquests ciutadans als que t’adreces”.

A nivell musical, Trau ha estat una de les bandes emergents més interessants. Els santboians juntament amb Brighton 64 van concloure l’edició d’enguany d’una manera molt brillant. Pel mig, revelacions i descobertes, com el cas de Morgane Ji, la cantant de la illa de Reunió, o BOYTOY, un quartet femení de Nova York, que va fer ballar al públic present a Can Massallera, i sense oblidar la vàlua sobre un escenari dels The Zephyr Bones, que les van fer costat en una nit de power pop realment brillant.

I pel que fa a Cal Ninyo, una altra descoberta va ser l’Anna Ferrer, amb una veu meravellosa, procedent des de Mallorca, amb un repertori que reivindica precisament la força de l’expressió popular, de la veu popular i de la tradició. I seguint aquesta mateixa línia va estar l’actuació del Vieux Farka Touré, amb en una dimensió molt emocional. A la segona jornada, en aquesta mateixa sala van ser Ferran Palau i El Petit de Cal Eril els que van mostrar l’excel·lència de les seves propostes musicals.

Al llarg dels tres dies de programació, el festival s’ha convertit, més enllà de la música en directe, en un esdeveniment dedicat a la cultura musical en un sentit ampli, amb diverses seccions paral·leles que ens apropen al fet musical des d’altres perspectives, sempre suggeridores i estimulants.

Els espectacles ideats per a un públic familiar han funcionant perfectament, com ara ‘De Vilaboi a Federico’, dirigit per Angel Dorado, i que també ha estat una producció de la ciutat. També la Fira del Disc, que ha estat un èxit, les xerrades, el mini cicle de cinema que es fa en col·laboració amb l’In-Edit, amb els documentals sobre la Maria Callas i Rumba 3.

En definitiva, el festival continua creixent entorn a una idea molt clara: la recerca de la seva veu en un món amb una certa saturació de festivals i alhora dins d’una oferta pública, que es fa amb diners públics, i que va adreçada, en primer lloc, a la ciutat, i en segon lloc, a tota la comarca i el seu entorn geogràfic, que pot sentir-se apel·lat, i sentir-se convidat a fer ús de la seva curiositat.

Turtós valora així, què ha suposat aquest Altaveu tan especial: “En definitiva, ha estat una magnífica trentena edició, l’hem fet sempre mirant, i reflexionant sobre el que passa avui en dia i sobretot, mirant cap al futur. Aquesta 30a edició ens demostra que el festival Altaveu té molt de futur per endavant encara”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here