Tom Cruise: Tot terreny

Per Joan Millaret Valls / AMIC

La pel·lícula s’obre amb un vibrant pròleg berlinès protagonitzat per l’agent Ethan Hunt (Tom Cruise) del FMI, organització d’accions secretes pertanyent a la CIA, amb una missió arriscada d’interceptar el mercadeig de caps nuclears per a una organització criminal. Però el dilema moral que es planteja Ethan de salvar una vida o salvar la humanitat el portarà a defensar el seu company d’equip i amic, Luther Stcikwell (Ving Rhames), fet que farà fracassar la missió. En aquest preàmbul veiem Ethan Hunt presoner d’aquesta premissa elemental, una mena de codi ètic presidit pel factor humà, sota la màxima de restringir la violència en les seves missions i actuar sempre amb lleialtat en benefici dels companys en dificultats.

Ethan podrà refer-se de la seva patacada amb una nova missió, però aquesta vegada amb un soci de la CIA assignat encarregat de vigilar-lo, August Walker (Henry Cavill), enacara que també amb un encàrrec ocult. Ambdós conformaran una atractiva i enèrgica buddy movie en un llarg i trepidant episodi parisenc amb un nou pla de xoc que acabarà farcit d’entrebancs, batusses, corredisses i tombarelles pels terrats, o persecucions a tot drap pels atapeïts carrers. El film ofereix escenes d’impacte, és adrenalina pura, i gaudeix d’un clímax final de traca i mocador en els cims muntanyencs de l’Himàlaia, estirant el xiclet del suspens i la intriga fins el darrer sospir. Després del vertigen parisenc de la velocitat arriba al vertigen de les alçades i la por a la caiguda en els precipicis.

La factura visual és d’alçada, explotant l’espectacularitat, però amb coreografies de baralles estilitzades i elegants, com el vestuari sovint d’etiqueta en un desplegament d’agents i malvats ben planxats i clenxinats. També treu suc de recursos habituals del genuí cinema d’espies com l’ús del joc de màscares amb fesomies enganyoses, o el recurs dels agents dobles, d’aliats a traïdors en bruscos girs de guió. Són molts ingredients que ben remenats acaben teixint un relat hiperbòlic, prou enrevessat per treballar la propensió a la confusió i l’atordiment i deixar estabornit a l’espectador.

Tom Cruise demostra una perfecta adaptació a la saga, demostrant aquí que és un tot terreny capaç de moure’s en qualsevol escenari, com pilotar qualsevol aparell, des d’una moto d’alta cilindrada a un helicòpter. Però enmig de tanta acció sense aturador el que no acaba de funcionar és el costat més melodramàtic de l’aventura, la implosió sentimental que sorgeix entre la ex-parella de l’agent Hunt i una aguerrida agent del M16 britànic, Ilsa Faust (Rebeca Fergusson), vella coneguda i aliada en els moments difícils d’Ethan.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here